Bärplockarna friades – insamlingen avslutad

De fyra vietnamesiska bärplockare som åtalats vid Mora tingsrätt för att ha låst in sina förmän friades till vår stora glädje under fredagen. I och med detta avslutas också Stridsfondens insamling till dem och vi tackar alla som bidragit.

Åklagaren yrkade att de fyra skulle dömas till fängelse för olaga frihetsberövande, men tingsrätten kom efter en kortare överläggning fram till att det fanns rimligt tvivel och ogillade åtalet i dess helhet. Enligt männens advokater kommer nu frågan om skadestånd att drivas och kan för den månad de suttit häktade handla om 20-25 000 kronor per person.

Under rättegången lyckades försvaret visa på flera omständigheter som pekar på att ledningen för det vietnamesiska bemanningsföretaget själva kan ha arrangerat vissa av händelserna som männen nu stått åtalade för. Bland annat ifrågasatte en polis som deltog i befriandet av de inlåsta varför den som bundits till händerna inte befriat sig själv då repet var så löst knutet. Det framkom även att dörren kan ha låsts inifrån och att tiden de suttit inlåsta inte stämde överens med det larm polisen fått.

De fyra bärplockarna ingick i en grupp som var utsedda att föra talan mot bemanningsföretaget och kan därför ha utsetts till syndabockar av ledningen.

Den insamling som under några veckor inbringat närmare 18 000 kronor kommer nu att avslutas och pengarna skall så fort som möjligt utbetalas till de fyra bärplockarna som en solidaritetsgest från den kämpande delen av den svenska arbetarklassen. Ett stort tack till alla som bidragit till insamlingen, hjälpt oss att mobilisera stöd för de fyra och satt fokus på den jobbtrafficking som pågår i våra svenska skogar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *