Ökända sopföretaget Resta i konkurs

Det omstridda renhållningsföretaget Resta Sverige AB begärdes under torsdagen i konkurs efter att Stockholm stad för två veckor sedan sagt upp sina kontrakt med företaget. Resta blev i våras tillsammans med Liselotte Lööf AB ökänt efter sina försök att sänka de anställdas löner med upp till 6 000 kronor per månad.

1 april i år tog renhållningsföretaget Resta Sverige AB över sophämtningen i halva Stockholms innerstad. Företaget hade sagt sig kunna hämta soporna till nästan 30 procent lägre kostnad än konkurrenterna och vann därför kommunens upphandling.

För att klara detta ville företaget kraftigt sänka de anställdas löner. Bland annat försökte företaget ta bort ackordsystemet med den så kallade poänglistan, vilket för arbetarnas del innebar högre arbetsbelastning och upp till 6 000 kronor mindre i lön per månad. Detta gjordes möjligt efter en mycket arbetarfientlig AD-dom som lagligförklarat renhållningsföretaget Liselotte Lööf AB:s avskedanden av åtta arbetare som vägrat att gå med på samma lönesänkningar när företaget rev upp ackordsystemet. Dessutom försökte Resta anställa ny personal till sämre villkor än den redan befintliga.

Som svar på attackerna gick sopåkarna i Stockholm ihop om att jobba efter regelboken, det vill säga hålla sig strikt till arbetsmiljölagstiftningen. De vägrade forcera snövallar eller hämta sopor där det inte var skottat eller sandat, eller att lyfta 30-kilossäckar vilket varit emot reglerna men som en del ändå hade gjort tidigare. Sopåkarna beslutade sig också för att gå hem efter åtta timmar istället för att som förut ibland jobbat 15 timmar i sträck utan att ta ut övertid, skrev SvD.

När arbetsmiljölagstiftningen följdes gick jobbet inte att göra lika snabbt. Sedan Resta tog över har klagomålen kring hur sophämtningen skötts strömmat in till Trafikkontoret. Under våren inkom 3 000 klagomål – varje vecka!

Till sist var bägaren full även för Stockholm stad, som efter en tids fruktlösa förhandlingar med företaget, i början av september meddelade att man säger upp kontrakten på sophämtningen värda 260 miljoner för att anlita en annan entreprenör.
Sopåkaren Markus Liss ser med lättnad på att Stockholm stad sagt upp avtalet med Resta.
– Det känns jäkligt skönt, säger Markus Liss, som fram till nu har arbetat för Resta, till tidningen Offensiv.
– Ni får ingen oxfilé för happy meal-pris, sa vi, och uppmanade politikerna att värdesätta vårt yrkeskunnande.

Resta har knappt 180 anställda i Sverige. I Stockholm drabbas cirka 60 arbetare och ett tiotal tjänstemän av konkursen, skriver LO-tidningen. De blir uppsagda av konkursförvaltaren och det är ännu oklart om sopgubbarna kommer att erbjudas jobb hos den nya entreprenören som ännu inte är offentliggjord.
– Killarna har ställt som krav, både till staden och till entreprenörerna, att all ordinarie personal ska erbjudas jobb – annars kommer alla att säga nej. Och då blir inga sopor hämtade i Stockholm, säger Jim Lassinantti, ombudsman på Transports avdelning 5 i Stockholm, till LO-tidningen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *