Konflikten i Särna fortsätter

De vietnamesiska bärplockarna i Särna har hållit ett möte med representanter för Älvdalens kommun, bemanningsförertaget TTLC samt den vietnamesiska ambassadsekreteraren Ngo Tien Long. Mötet präglades av misstänksamhet då ambassadens sekreterare själv agerade tolk under mötet och det är den vietnamesiska staten som äger TTLC.

Bärplockarna har blivit erbjudna hemresa och att få tillbaka hälften av de närmare 20 000 kronor de betalat eller lånat till höga räntor av bemanningsföretaget. Ersättning för boende och mat under tiden de vistats i Sverige skall dras av innan en återbetalning görs. Nämnas i sammanhanget är att medelinkomsten i Vietnam är runt 12 000 kr om året. Det innebär att många av bärplockarna med detta skambud skulle återvända till Vietnam med en skuld på minst en genomsnittlig årsinkomst. Detta motsvarar för oss i Sverige med våran medelinkomst drygt 200 000. Bärplockarna vill resa hem men förkastade TTLC:s skambud enligt Dalarnas Tidningar. De kräver mer tillbaka så konflikten fortsätter därmed i Särna.

Uppemot hundra av bärplockarna uppges också ha tröttnat på situationen och lämnat Särna. Kanske för att söka lyckan på den svarta arbetsmarknaden på annat håll i Sverige. Något man knappast kan klandra dem för med tanke på deras ekonomiska situation om de skulle återvända till Vietnam. Dessa personer kan ironiskt nog ge TTLC klirr i kassan då företaget även tagit ut en rymmningsdeposition på närmare 25 000 kronor per person. Det skulle om dessa siffror stämmer ge företaget 2,5 miljoner.

Den insamlingskampanj som förbundet startat för att hjälpa de fyra häktade vietnameserna som misstänks ha stängt in bemanningsföretagets arbetsledare fortsätter. Redovisning över insamlade medel kommer fortlöpande att redovisas på förbundets hemsida med start under nästa vecka. Enligt den information vi har i nuläget så mår de häktade förhållandevis bra med tanke på omständigheterna men är ordentligt besvikna på vad som dom uppfattar som en välplanerad slavhandel där ingen vill ta ansvar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *