17 779 kronor till bärplockarna – insamlingen fortsätter

(Uppdaterad 9/9) Förbundet Arbetarsolidaritets insamling till stöd för de häktade bärplockarna fortsätter. Många bidrag har inkommit men vi fortsätter uppmana privatpersoner, fackliga klubbar, föreningar och organisationer att bidra med en slant eller två i den praktiska solidaritetens tecken.

Den 19 augusti lanserade Förbundet Arbetarsolidaritet en insamling för de fyra vietnamesiska bärplockare som häktats misstänkta för att ha låst in sina arbetsledare i protest mot dåliga arbetsförhållanden och slavkontrakt.
Insamlingen skall hjälpa dem att betala eventuella böter i samband med fällande domar i det rättsliga efterspelet. Om böter ej utdöms kommer pengarna ändå att gå till de fyra bärplockarna som ekonomiskt stöd.

Under de gångna två veckorna har 12 779 kronor inkommit genom bidrag från solidariska människor och föreningar runt om i landet. Vi är glada och stolta att vi tillsammans med alla er kan rikta fokus på bärplockarnas situation och hjälpa de fyra häktade vietnamesiska arbetarna.
Stridsfonden har i nuläget beslutat att bidraga med 5 000 kronor och kan eventuellt komma att gå in med ytterligare pengar längre fram i processen. Detta innebär att det just nu finns 17 779 kronor att fördela på de fyra häktade i Särna.

Självklart är detta inte tillräckligt med pengar för att täcka eventuella bötesbelopp. Men en bit på vägen. Vi kommer därför fortsätta vår insamling och uppmanar privatpersoner, fackliga klubbar, föreningar och organisationer att bidra med en slant eller två i den praktiska solidaritetens tecken. Sprid gärna informationen om de häktades situation bland dina vänner och kamrater, tillsammans kan vi bidra till att stödja arbetare som valt att ta till strid för sina rättigheter.

Det är nu beslutat att de fyra häkade bärplockarna också kommer åtalas. Rättengången hålls under nästa vecka i Mora tingsrätt.

Vill du ge ditt stöd till de fyra häktade arbetarna?

Sätt in pengar på Stridsfonden, Bg. 41 8 – 64 82, och märk talongen ”Särna-4”.

Om arbetarna frias från bötesbelopp kommer stödet fortfarande att gå till deras försörjning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *