Arbetarsolidaritet till de häktade bärplockarna

Förbundet Arbetarsolidaritet har i takt med att vi följt de vietnamesiska bärplockarnas öde beslutat att ge stöd till de fyra häktade och påbörja en insamling för att bemöta eventuella böter.

Situationen är allvarlig och förutom att de riskerar dryga böter så har de nu slängts ut från det vandrarhem där de var boende.
Detta för att vandrarhemmet i sig har underkänts för att inte vara tillräckligt hygieniskt och säkert för att laga mat och bo i. De ställs därför nu bostadslösa om de släpps från häktet.

Vi har varit i kontakt med de häktade arbetarna och deras advokater, pressmeddelande om detta och denna korrespondens kan läsas nedan.

Vill du ge ditt stöd till de fyra häktade arbetarna?
Sätt in pengar på Stridsfonden, Bg. 41 8 – 64 82, och märk talongen ”Särna-4”.
Om arbetarna frias från bötesbelopp kommer stödet fortfarande att gå till deras försörjning.

Pressmeddelande 19 augusti 2010

Förbundet Arbetarsolidaritet och Stridsfonden har kontaktat de fyra vietnamesiska bärplockare som sitter häktade i Falun misstänkta för att ha låst in sina arbetsledare i samband med protester mot dåliga villkor och usla löner.
– Vi har uttryckt vårt fulla stöd för protesterna och har erbjudit oss att genom Stridsfonden betala en ansenlig del av böterna i händelse av att det rättsliga efterspelet leder till fällande domar, säger Andree Kjellström sekreterare i Förbundet Arbetarsolidaritet.

Förutom detta har förbundet även ombesörjt de fyra bärplockarnas nuvarande ekonomiska situation i häktet genom att tillsända dem en summa vardera med kontanter.

Bemanning och rekryteringsbranschen är en plåga på den svenska arbetsmarknaden och detta blir extra tydligt då det handlar om gästarbetare och utländska bemanningsföretag.

De vietnamesiska bärplockarna i Särna har agerat som alla arbetare här i landet borde göra mot dessa oseriösa företag. De valde att protestera mot det bedrägeri och hänsynslösa utnyttjande de utsatts för och deras initiativförmåga att ta fast och spärra in de verkliga brottslingarna, är en förebild för oss alla och inget de borde åtalas för.

De som istället skall ställas till svars och åtalas är naturligtvis Lomsjö Bär och TTLC, det vietnamesiska bulvanföretag som Lomsjö Bär utnyttjar för att själva undanhålla sig ansvar för hur arbetarna som plockar deras bär behandlas.

För att i så stor utsträckning som möjligt kunna hjälpa de fyra häktade bärplockarna väljer vi att idag starta en insamlingskampanj och vädjar nu till politiska organisationer, fackklubbar och enskilda att visa solidaritet genom ett ekonomiskt bidrag. Mer om denna insamling återfinns på vår hemsida.

Allt stöd till bärplockarna i Särna!

Förbundet Arbetarsolidaritet

Vid frågor vänligen kontakta oss:

Andree Kjellström
Förbundssekreterare

0735-76 63 96
info@arbetarsolidaritet.org

www.arbetarsolidaritet.org

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *