Lundeoffren hedrade

I samband med en rundresa i Ådalen passade förbundsmedlemmar på att besöka Gudmundrå kyrkogård för att hedra de fem arbetare som föll offer för militärens kulsprutor i Lunde 1931. Blommor och tillhörande sidenband med texten ”Inget glömt – Inget förlåtet – Vila i frid – Förbundet Arbetarsolidaritet” nedlades vid den gemensamma graven för fyra av de mördade arbetarna.

Den 14 maj nästa år är det precis 80 år sedan militären öppnade eld mot demonstrerande arbetare i det ångermanländska samhället Lunde. Händelserna i Ådalen 1931 är historien om fem mördade arbetare men också historien om arbetarsolidaritet, strejkbryteri, massprotester och generalstrejk.

Arbetarna vid Marmaverken i Hälsingland var sedan slutet av 1930 i en bitter och långdragen konflikt med bolaget efter att det genomfört lönesänkningar, försämrat arbetsvillkor och tagit bort löneförmåner. Sympatistrejkerna vid Ådalens massafabriker i Utansjö och Sandviken hade under våren avlöst varandra. Precis som vid Marmaverken anlitades strejkbrytare för att upprätthålla produktionen och förbittring spreds bland de strejkande arbetarna. Kravaller och slagsmål förekom till och från då arbetare försökte köra iväg de förhatliga strejkbrytarna.

Den 14 maj samlades arbetare och fackföreningar i Frånö Folkets Hus utanför Kramfors där de beslutade om total arbetsnedläggelse på samtliga sågverk och massafabriker i Ådalen som svar på strejkbryteri och i solidaritet med Marma-arbetarna. Efter mötet i Frånö tågade tusentals arbetare mot Lunde där strejkbrytare var förlagda i baracker som skyddades av militär. Vid ankomsten uppstod stenkastning och när demonstranterna var ett hundratal meter från strejkbrytarbaracken öppnade militären eld med sina kulsprutor. Fem arbetare dödades och många sårades. Händelsen utlöste massdemonstrationer och strejker över hela landet där arbetare krävde mördarregeringens avgång men kom också att bidraga till den socialdemokratiska fackföreningsrörelsens fulländade klassförräderi i 1938 års Saltsjöbadsavtal.

Förbundet kommer med anledning av 80-årsminnet att uppmärksamma Ådalenhändelserna på olika sätt och även gå djupare in på de klasskonflikter som låg till grund för denna händelse under det kommande året.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *