Hamnarbetarförbundet i blockad mot israeliska varor

Svenska Hamnarbetarförbundet varslade igår om blockad av alla israeliska fartyg och gods till och från Israel. Förbundet uppmanar andra fackförbund och övriga organisationer att ta liknande initiativ för att stödja palestiniernas rättigheter och få ett slut på blockaden av Gaza.

Israelisk militär attackerade och dödade i måndags minst nio fredsaktivister på biståndskonvojen Ship to Gaza. Svenska Hamnarbetarförbundet meddelar därför att förbundet varslar om blockad av israeliska varor i protest av det folkrättsliga övergreppet mot konvojen.
– Det här är vårt ställningstagande. Vi vill att de som är ansvariga ställs inför rätta och att blockaden av Gaza hävs, säger förbundets ordförande Björn Borg till TT.

Sveriges handel med Israel motsvarade 2009 cirka 3,5 miljarder kronor, enligt Exportrådet. Ungefär hälften bestod av industrivaror.
Det är oklart hur många fartyg som berörs av blockaden.
–Det handlar mest om frukt från Israel och industriprodukter på export från Sverige, säger Björn Borg till TT.

Hamnarbetarförbundet uppmanar andra fackförbund och övriga organisationer att ta liknande initiativ och uppmanar till en allmän blockad av israeliska varor tills dess att rättigheterna för människorna i Palestina tillgodosetts i allmänhet och i synnerhet att blockaden av Gaza hävts.

Blockaden träder i kraft från midnatt tisdag den 15 juni och beräknas pågå till midnatt torsdagen den 24 juni.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *