Stöduttalande för Ship to Gaza

Det är med en bestörtning som ord svårligen kan beskriva vi i går sett hur israelisk militär attackerat och dödat flera personer på den fredliga hjälpkonvojen Ship to Gaza. En solidaritetsaktion för att understödja och lindra nöden för människorna på den blockerade Gazaremsan har mötts av en sällsynt hänsynslös, iskall, råhet. När en statsmakt kan göra en sådan här sak öppet – på internationellt vatten och emot en internationell hjälpsändning – kan vi bara tänka oss vad människorna i Palestina får uppleva under den folkrättsvidriga ockupationen.

Den svenska regeringen har fördömt attacken, men i sammanhanget i mycket milda ordalag. ”Oerhört allvarligt”, säger statsministern efter att lagt in brasklappen att det gäller om uppgifterna stämmer att ”människoliv satts på spel”. Samma partis ungdomsförbundsordförande skriver att det är bra att konvojen inte kommit fram, att Ship to Gaza är terrorister och ”ideologiskt drivna israelutrotare”. En sådan människosyn och kyla krävs det kapitalism för att åstadkomma.

För att bryta blockaden av Gaza krävs solidaritet. För arbetarrörelsen är solidaritet viktigare än något annat. Våra tankar går idag till de dödade och sårade och dessas familjer. Våra tankar går också till de boende i Gaza som inte fick se konvojen med förnödenheter komma fram. Vi uppmanar till praktisk solidaritet med den nödställda befolkningen i Gaza. Det handlar om rättvisa och anständighet.

Förbundet Arbetarsolidaritet 2010-06-01

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *