Strejkande på Lagena valdes åter in klubbstyrelsen

Två före detta klubbstyrelsemedlemmar, som var med och strejkade vilt på Lagena, har åter valts in i styrelsen. Arbetsköparna har sagt sig vara villiga att dra tillbaka stämningen till Arbetsdomstolen om ”samarbetsviljan är god”. 

Arbetsköparna har enligt facket redan tidigare sagt att de kan tänka sig att dra tillbaka stämningen om inte de tre så kallade ”strejkledarna” åter väljs in i fackklubbens styrelse. De tre utpekade har svarat att det är medlemmarna och inte arbetsköparna som avgör vem som skall sitta i styrelsen.
Vid fyllnadsval till styrelsen valde medlemmarna i torsdags åter in Jessica Moya och Patrik Olofsson. Mattias Kvickström valde dock att inte ställa upp för omval.
– Det är en demokratisk fråga. Medlemmarna har rätten att välja, och inte välja, vilka de vill. Det är inte arbetsgivaren som ska bestämma vilka som ska sitta i fackstyrelsen, säger Jessica Moya, till tidningen Handelsnytt.

Men Lagenas vd Per Öhagen vill inte alls kännas vid företagets tidigare uttalanden och hävdar att företaget inte alls ställt krav på vilka som ska sitta i styrelsen eller inte.
Enligt Per Öhagen, handlar det inte om individerna i fackstyrelsen, utan inställningen.
– Vi arbetar nu för en nystart i Lagena där ett förtroende och en samsyn avseende företagets situation är oerhört viktig. Vi har ett lågt förtroende för den gamla klubbstyrelsen eftersom de begick ett medvetet avtalsbrott när de gick ut i vild strejk, säger han till Handelsnytt.

Arbetarna vid Lagena har genom sin solidaritet och genom att inte sälja ut sig själva eller sina kamrater, visat att arbetsköparna inte har något att hämta genom att försöka köpslå om vem som skall representera de anställda.

De strejkande har stämts till AD. Företaget yrkar på skadestånd om 3 000 kronor per person för alla utom Jessica Moya, Mattias Kvickström och Patrik Olofsson. För dem yrkar man på 5 000 kronor per person. De anses ha varit drivande. Den lyckade insamling som startats för att täcka skadestånden har hittills inbringat runt 108 000 kronor.
Förhandlingarna mellan Handels och Lagena återupptas den 14 oktober och om dessa förhandlingar inte leder någon vart möts parterna i AD 3 november.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *