Sänkt OB-ersättning och gratisarbete i vården

I kristider missas inga tillfällen att pressa tillbaka arbetarna i vården. I Uppsala sänker Akademiska sjukhuset sjuksköterskornas OB-tillägg med en tredjedel. I Helsingborg försämrar Region Skåne avtalen så att det för Vårdförbundets medlemmar motsvarar 22 dagars gratis arbete per år.

Vårdfacket i Helsingborg arrangerade i måndags kväll ett öppet möte för att ge sina medlemmar möjligheten att få svar på frågor om besparingskraven direkt från två av regionens styrande toppolitiker, rapporterar tidningen Vårdfacket. Regionstyrelsens ordförande Jerker Swanstein (M) och personalberedningens ordförande Katarina Erlingsson (C), ansattes av cirka 130 medlemmar.

”På ett år ska vi arbeta 22 dagar gratis!”, sa en mötesdeltagare. En annan beskrev det skedda som en lönesänkning på 12,5 procent.

Bakgrunden är att arbetsköparen sagt upp ett uppskattat lokalt arbetstidsavtal på Helsingborgs lasarett. Uppsägningen av avtalet innebär att sjuksköterskorna och undersköterskorna får arbeta lika många timmar som alla andra i regionen – men till en lägre ersättning än på övriga sjukhus.

Tidningen Vårdfacket rapporterar att ilskan hos fackets medlemmar var stor, och att de båda högerpolitikerna ofta hänvisade till att ”förvaltningarnas chefer egentligen är bättre skickade att svara på publikens frågor” och att de som regionpolitiker endast tar de övergripande besluten.

Regionstyrelsens ordförande, moderaten Jerker Swanstein, menade att besparingarna naturligtvis inte innebär att de struntar i personalen. ”Men ingen går oskadad genom den situation som vi just nu befinner oss i.”

Anställningsförsämringarna i vården är inte en isolerad lokal företeelse. I Uppsala har Akademiska sjukhuset sänkt OB-ersättningen med en tredjedel, vilket innebär mellan 500 och 3 000 kronor mindre i månaden för de berörda, skriver Dagens Medicin. Den fackliga representanten, Janine Bichara varnar i Sveriges Radio Uppland att detta kan leda till avhopp och sämre vård. ”Vi behöver de här händerna hos patienterna. Det är en jättestor risk att vi nu får ökad trycksårsfrekvens, undernäring, vårdrelaterade infektioner och fallskador”, menar hon.

Men alla går inte ”skadade” ur situationen. I början av september rapporterade Dagens Medicin att den nya direktören på Akademiska sjukhuset, Stanley Holsteiner får 110 000 kronor i månaden. Han har rekryterats från företaget Capgemini Consulting för att genomföra ett omfattande besparingspaket.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *