Prisutdelning av Arbetare till Arbetare 2017

Under lördagseftermiddagen den 11 november samlades ett trettiotal personer på ABF-huset i Stockholm för att delta i Förbundet Arbetarsolidaritets (FAS) prisutdelning Arbetare till Arbetare 2017. Årets pristagare, Stockholms Sopgubbar, hade en grupp representanter på plats för att ta emot dels en prissumma men även pengar från en insamling som startade i våras.

Strax efter klockan 14 påbörjades prisutdelningen av Arbetare till Arbetare 2017 och FAS ordförande Martin Fransén inledde dagen med att berätta om Stridsfonden, vilket som namnet antyder är en fond som förbundet förvaltar (se mer: stridsfonden.se). Därefter gick Fransén igenom vilka som vunnit priset tidigare år.

Sedan var det äntligen dags att be vinnarna ställa sig upp och komma fram. Under applåder och kamerablixtrande lämnades ett diplom över, samt blommor och en check på 180 341 kronor från insamlingen som startades i våras under sopkonflikten. Även en prissumma på 10 000 kronor lämnades och motiveringen lästes upp:

2017 års Arbetare till Arbetare tilldelas Stockholms Sopgubbar för att de kollektivt och rakryggat stått upp mot företaget Reno Norden och kämpat mot lönesänkningar och ökad arbetsbelastning. De har satt fingret på problematiken med villkorsdumpande upphandlingar och inspirerat arbetarklassen till självständig kamp.

Efter utdelningen var det dags för sopgubbarna själva att få prata. Åhörarna på plats fick höra om arbetet som sopgubbe, hur det varit historiskt, vilka kamper som förts genom åren, hur det sett ut i nutid, om situationen de befinner sig i nu, samt om erfarenheter dom fått under åren de kämpat tillsammans.

Förbundet Arbetarsolidaritet vill återigen tacka alla som kom på Arbetare till Arbetare 2017, och då i synnerhet sopgubbarna som inspirerat oss och många andra med sina kamper!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *