Arbetare till Arbetare 2016: Stockholms stridbara taxiförare

I lördags slöt medlemmar och sympatisörer upp till Förbundet Arbetarsolidaritets årliga utdelning av priset Arbetare till Arbetare. Priset delas ut till ett arbetarkollektiv, en stridbar fackklubb eller en individ som under året utmärkt sig genom att organisera sig och ta strid och på så sätt varit ett föredöme och en inspirationskälla för oss övriga i arbetarklassen.

Mötet inleddes med en presentation av Förbundet Arbetarsolidaritet samt Stridsfonden och därefter fick årets pristagare, Stockholms stridbara taxiförare, ta vid med en presentation av läget i taxibranschen. De berättade om hur de organiserat sig och kämpat mot ohållbara arbetsvillkor, där vinsten gått till de bolag som äger beställningscentralen (växeln där man beställer ifrån), samt om allt hårdare avtal mellan växeln – åkerierna – förarna. Långa arbetstider som tär på arbetarna för att ens kunna få ekonomin att gå ihop. Det skapar inte bara ännu en utsatt grupp av arbetare utan också en osäkerhet för alla i trafiken, taxiförarna säger själva att det inte går att ha förare bakom ratten som är trötta och utmattade. Dessa säger dock högljutt ifrån, vilket vi bland annat sett i och med kortegen de hade i Stockholm men även genom bildandet av Taxiklubben som organiserar arbetare inom yrket. De har även blivit uppmärksammade flera gånger i pressen där de lagt fram sina krav.

Tillsammans hoppas vi i Förbundet Arbetarsolidaritet att Taxiklubben fortsätter att organisera taxiförare, sätta press på att dessa avtal måste upphöra, samt en eller annan kortege till längs Stockholms gator.

Motivering till årets pris:

Taxibranschen har under ett flertal år genomgått stora förändringar som resulterat i allt sämre villkor för förarna. Dåliga upphandlingar och sämre ersättningar har tvingat fram långa arbetsdagar för att överhuvudtaget kunna överleva på lönen. För att vända utvecklingen krävs därför enighet och motstånd. Och det är just vad taxiförarna i Stockholm har börjat göra. Genom att snacka ihop sig och genomföra gemensamma aktioner som att ”sätta sig i pausläge” och köra i gemensamma protestkorteger har man både pressat politiker och arbetsköpare samt gett problemen i branschen uppmärksamhet. Just detta solidariska och självständigt stridbara agerande är avgörande för all förändring för arbetarklassen. Årets pristagare av priset Arbetare till Arbetare går därför till Stockholms stridbara taxiförare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *