Lyckad helg i Norrköping

Lördagen den 25 april bjöd Förbundet Arbetarsolidaritet in medlemmar och sympatisörer till en heldag i Norrköping.

Dagen inleddes med att Frances Tuuloskorpi pratade om sin senaste bok ”Slutsnackat”. Detta är den senaste boken i hennes serie om folkrörelse på arbetsplatserna. Frances levererade som vanligt kloka ord och peppande historier om facklig gräsrotskamp och kollektiv styrka på arbetsplatserna runt om i sverige. Hon avslöjade också att en fjärde bok kommer att sammanställas vilken skall behandla vilda strejker.

Efter en kortare paus var det dags för André Börvall att berätta om situationen som Profficeanställd på ICA:s lager i Helsingborg. Han pratade om Proffice systematiska brott mot arbetsmarknadslagar och bemanningsavtal, lögner och hot mot anställda. Han berättade också om hur de kämpat mot sin egen fackförening för att bilda en bemanningsklubb på arbetsplatsen och om hur han slutligen sparkats från jobbet p.g.a. sitt fackliga engagemang. Ett avskedande som nu kommer att avgöras i Arbetsdomstolen.

Förbundets medlemmar gick sedan ned till Laxholmstorget vid Arbetets Museum där Workers Memorial Day uppmärksammades med tal, ljus, blommor och en tyst minut för de som dödats på jobbet och avlidit i arbetsrelaterade sjukdomar under 2014.
52 personer dödades på arbetsplatserna och ca. 1400 personer beräknas ha avlidit till följd av arbetsrelaterade sjukdomar under det gångna året.

På kvällen bjöds det på älgfärsbiffar, pasta och sallad och en trevlig samkväm med öl, diskussioner, musik, tal och quiz tog vid.
Arrangemanget var väldigt lyckat. Förbundsmedlemmar från Norrköping, Uppsala, Västerås och Malmö slöt upp och totalt deltog ett 30-tal personer i de olika aktiviteterna under dagen och kvällen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *