Omplacerad tågvärd får stöd från arbetskamrater

Tågvärden Eva Nilsson har omplacerats av SJ och hotas med uppsägning – på grund av sina örhängen. Hennes arbetskamrater protesterar: ”Eva hör hemma med oss ute på tågen — vare sig hon har ett, två eller tusen örhängen!”

Eva Nilsson arbetar sedan 14 år tillbaka som tågvärd åt SJ och beskrivs som duktig och skötsam av sina kollegor. Med sin långa erfarenhet och yrkeskompetens borde hon ses som en värdefull tillgång. Men det finns ett problem.

Fem örhängen är för mycket
Problemet är SJ:s chefer, som väljer ett annat spår när de värderar sina anställda.
I en regelbok, som i detalj vill styra hur den uniformerade personalen ska se ut,
finns ett textstycke av mycket gammalmodig karaktär. Där regleras hur många örhängen en anställd har rätt att bära, och antalet ligger på två stycken örhängen. Eva har burit fem örhängen under hela sin anställningstid och blev inte informerad om den egendomliga regeln när hon skrev på sitt kontrakt.

Omplacering och hot om sparken
Under förra veckan fick Eva en skriftlig erinran i handen. Där stod det att Eva kunde välja mellan att ta ut sina örhängen eller att bli omplacerad. Eva, som burit örhängen hela livet, vägrade att ta ut dom.
– För mig är det här viktigt. Det är en del av mig och såhär har jag sett ut i fyrtio år, kommenterade hon i en intervju med Sveriges Radio den 13/12. SJ tog i med hårdhandskarna och Eva omplacerades. Hon fick även höra att att det kunde bli tal om uppsägning om något lämpligt jobb inte hittades.

Arbetskamrater protesterar
I allt det elände som Eva Nilsson får gå igenom finns ett viktigt ljus i mörkret, och det är att hennes arbetskamrater öppet ställer sig på hennes sida. Vid en protest utanför centralstationen i Stockholm meddelade tågvärdar och lokförare:

”Det har inte ens gått en vecka sedan en av våra arbetskamrater blev överfallen med kniv ombord på ett av våra tåg. Det kunde ha varit vem som helst av oss. Det hade kunnat gå mycket värre. Nu borde alla SJ-chefers fokus ligga på att förhindra att tragedin upprepas. Att se till att vi kan vara trygga på jobbet. Det gör det tydligen inte.

Istället letar man fel i hur vi bär uniformen. Vår kollega har inte bara blivit varnad — hon har blivit OMPLACERAD för att hon har mer än en ring i örat. En duktig, skötsam, välklädd tågvärd i Stockholm är alltså avstängd från sina ordinarie arbetsuppgifter för en ynka rings skull, en ring som hon har burit i örat under alla sina FJORTON ÅR på SJ. Och det sker samtidigt som en annan arbetskamrat återhämtar sig efter ett knivhugg i halsen. Det är skrämmande hur man kan sila mygg och svälja elefanter på detta vis. När man blir utpekad på det sätt som vår kollega har blivit är det väldigt lätt att känna sig rädd och ensam.

Det ska inte Eva behöva göra. Därför samlades vi för att möta henne när hon skulle infinna sig på jobbet idag. Dels för att visa henne att hon inte är ensam. Vi är många som är stolta över att vara hennes arbetskamrater. Dels för att vår arbetsplats inte ska bli en tyst arbetsplats. Vi ska inte vara rädda på jobbet. Vi ska kunna sträcka på ryggen. Eva hör hemma med oss ute på tågen — vare sig hon har ett, två eller tusen örhängen!
// Församlade lokförare och tågvärdar.”

Namninsamling: http://namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=9511
Facebook: http://www.facebook.com/hellre10

Källor:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2151&artikel=6045418
https://francesblogg.wordpress.com/2014/12/17/hellre-tio-hal-i-orat/

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *