BARO: Busstrejken – en seger för bussarbetarna eller för arbetsgivarna?

(Uttalande från Bussarbetarnas riksorganisation)

I juni i år 2013 gick kollegorna i Kommunal och vi i BARO (Bussarbetarnas riksorganisation) ut i strejk. Vi och Kommunal, där ordförande Annelie Nordström gick ut offentligt och talade om att Övergångsfrågan efter ny upphandling var det viktigaste kravet, tog fighten.

Nu har vi facit. I Sundsvall vann NOBINA upphandlingen och tar över nästa år. Rekryteringen har startat, men hur stämmer avtalet och NOBINAS försäkran egentligen? Citatet nedan är från ST den 20 augusti i år som svar på en insändare och är underskrivet av Maryam Yazdanfar, Chef, public affärs och kommunikation, Nobina.

“För det första: vi har både vunnit och förlorat trafik i regionen. Enligt Lagen om anställningsskydd är vi därmed skyldiga att erbjuda medarbetarna i områden där vi förlorat trafik anställning först. När vi vet hur många lediga tjänster som finns kommer vi att inleda nya rekryteringsprocesser. Vid behov av nya medarbetare verkar vi i första hand för att erbjuda medarbetare från det överlämnande företaget anställning.”

Den stora stötestenen i förhandlingarna med Bussarbetsgivarna har hela tiden varit anställningstryggheten vid upphandling. I Sundsvall har ett 30 tal blivit nekade fortsatt anställning, några på grund av en sjukdomsbild som inte passar, men flest de som har jobbat tio-femton år prickfritt men är i åldern 50-60. Detta går som en röd tråd. Nya i 25 års-åldern däremot verkar mer välkomna.

När vi i BARO får uppgifter om diskriminering, kan vi konstatera att NOBINA inte följer avtalsskrivningarna som sagts. Ett större antal förare som kört 100% blir nu uppringda och erbjuds 50-70%-iga tjänster, det är både diskriminerande och kränkande, de flesta är i 50-60 års-åldern.

Uppgifter om att till våren 2014 ska det sökas nya medarbetare ute på den öppna arbetsmarknaden cirkulerar, men de som nu inte fått jobb, vart tog de vägen? Ska man inte redan nu erbjuda dem tillbaka sina arbeten? Det sa ju Maryam Yazdanfar, NOBINA.

Vi kommer att följa utvecklingen i Sundsvall, än är inte sista ordet sagt.

Till sist ett citat från BUA, Bussarbetsgivarna:

Peter Jeppsson BUA:

– Det finns inga garantier för att alla ska följa med. Däremot är det ett åtagande om att verka för att när man behöver anställa gör man det från det överlämnande företaget personal.

Ulf Lyxell, ordförande i BARO
Margareta Björklund, vice ordförande i BARO

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *