Pressmeddelande: Stridbara arbetare på LSS-boende prisas med 10 000 kronor

Förbundet Arbetarsolidaritets och Stridsfondens pris Arbetare till Arbetare 2013 går till de två stridbara arbetarna Atbin och Iraj på LSS-boendet Mellbygården i Partille kommun.

Atbin Kyan och Iraj Yekerusta har tillsammans med sina kollegor brutit tystnaden som råder på många arbetsplatser och kämpat mot en ohållbar situation för såväl anställda som brukare och fört konflikten till en politisk nivå.

– Atbin och Iraj har sagt ifrån missförhållanden på sin arbetsplats, deras civilkurage är en inspiration för många anställda i Partille Kommun. Nu tar allt fler anställda i kommunen efter och kritiserar arbetsgivaren offentligt, säger Linda Kreuzinger, ordförande i Förbundet Arbetarsolidaritet.

Förbundet Arbetarsolidaritet har sedan 2009 delat ut priset ”Arbetare Till Arbetare” till arbetsplatskollektiv och radikala arbetare som på olika sätt visat på nya vägar och strategier i sin kamp för rättigheter och människovärde. Atbin Kyan hade i egenskap av skyddsombud skrivit ett brev till politiker där han bl.a kritiserade korruption. Dagen efter kom Jan Wesa, högsta personalchefen i Kommunen ner till boendet och stänger av Atbin. Han stängde även av Iraj den dagen då han höll med om brevets innehåll.

Motivering Arbetare till Arbetare 2013:
”För att ha brutit tystnaden, organiserat sig med sina kollegor och tagit över arbetsplatsen. För att ha visat på att utomfacklig kamp inte bara är möjlig, utan nödvändig. Er kamp ledde till en kris hos arbetsgivaren och kommunledningen. Chefer har fått avgå och andra arbetsplatser har tagit efter.

För att ha enat en personalgrupp, startat en kämpande arbetsplatsförening. För att ni genomskådade facket och avslöjade deras skådespel. För att ni aldrig backade, utan tvärtom, fortsatte kämpa. Ni lät er inte tystas bakom arbetsplatsens dörrar, utan attackerade makten, vilket sen ledde till er avstängning. Men ni varken accepterade pengar eller andra jobb.

Atbin och Iraj, er stridbarhet och tro på arbetares självorganisering är en stor inspiration för oss i Förbundet Arbetarsolidaritet. Vi är stolta över att få lämna Arbetare till Arbetare 2013 till er.”

Tid: Lördag 14 december kl 13-15
Plats: Per Albinrummet i ABF-huset, Sveavägen 41, Stockholm.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *