SSAB försöker runda facket om krisavtal

Stålkoncernen SSAB fick ja till lägre arbetslön och uppskjuten lön från IF Metalls fackklubbar på fabrikerna i Luleå och Borlänge. Arbetarna i Oxelösund gav dock företaget nobben. Nu rundar istället SSAB både fackklubbar och kollektivavtal.

– Medlemmarna köpte inte att SSAB:s förslag om en lönesänkning utan återbetalningsgaranti. Vi tror inte på att vinstdelningssystemet ska ge oss tillbaka lönen. Vinstdelning får vi bara om företaget vill. Den hänger på företagets goda vilja, säger Emil Carlsson, ordförande för IF Metall på SSAB i Oxelösund, till tidningen Arbetet.

I Luleå och Borlänge blev det däremot ja till avtalet som sägs innebära att arbetstiden sänks till 80 procent mellan 1 december och 26 maj 2013. 10 procent av tiden som inte arbetar används för frivillig friskvård. Lönen sänks till 90 procent men kommer företaget menar att det ska betala tillbaka den 10-procentiga lönesänkningen 2015, när konjunkturen har vänt.

Enligt Veli-Pekka Säikkälä, IF Metalls avtalssekreterare, är det här inte något krisavtal.
– Arbetstiden sänks utan att de anställda blir skyldiga företaget någon tid. I praktiken lånar bara arbetarna på SSAB i Luleå ut 10 procent av sin lön till företaget, säger han till Arbetet.

<b>I Oxelösund blev det dock ett rungande nej</b> bland de 600-700 medlemmarna som deltagit på de fackmöten med de olika skiften på industrin. Enligt Emil Carlsson, ordförande för IF Metall på SSAB i Oxelösund, har klubben haft flera förslag som skulle gjort det möjligt för facket att gå med på arbetstidsförkortningen. SSAB har dock sagt nej till dem. Klubben har velat ha garantier på att lönesänkningen ska betalas tillbaka, vilket SSAB alltså vägrat ge.

Från företagets sida har man istället gått ut med samma ”erbjudande” till de anställda, en och en. Ledningen legitimerar detta med att de har fått ”hundratals mejl” från arbetare på fabriken. Detta är en väl uppenbar lögn.

Fackklubben på SSAB är upprörd:
– Vi anser att det här är ett kollektivavtalsbrott, säger Emil Carlsson till TT.

Han har nu tagit kontakt med juristerna på IF Metalls förbundskontor i Stockholm för att se hur klubben kan agera vidare. SSAB:s informationsdirektör Helena Stålnert försvarar beslutet.

Det verkar dock synnerligen orimligt att ett giltigt kollektivavtal ska kunna omförhandlas till sämre villkor med enskilda anställda. Om SSAB:s agerande anses legitimt faller hela idén med kollektivavtal.

Metallarbetarna har fram till den 7 december att svara på erbjudandet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *