Fackföreningsrepresentant misshandlad och mordhotad

Måndagen 2 juli misshandlades och mordhotades en fackföreningsrepresentant från Västerorts LS av SAC i sitt hem av personer med anknytning till ett tungt kriminellt gäng.

Bakgrunden till misshandeln och mordhoten är en arbetsmarknadskonflikt mellan medlemmar av fackföreningen och ett bemanningsföretag verksamt inom hotell- och restaurangbranschen. Fackföreningen hade kallat företaget till förhandling, angående två ogiltiga uppsägningar samt löneanspråk och utebliven semesterersättning.

Förhandlingarna hade inletts med ett första möte. Men någon ny förhandlingsomgång blev det aldrig. Istället tryckte sig sex personer in i den fackliga representantens lägenhet vid 21-tiden på måndagskvällen 2 juli. Gärningsmännen leddes av en tidigare toppmedlem i ett organiserat tungt kriminellt gäng.

Gärningsmännen slog fackföreningsrepresentanten upprepade gånger mot huvudet och krävde att fackföreningen skulle dra tillbaka de krav som ställts mot bemanningsföretaget. Med en kniv mot stupen tvingades fackföreningsrepresentanten att ringa till ägaren av bemanningsföretaget och lova att alla krav som ställts skulle släppas. Gänget framförde också att fackföreningsrepresentanten nu personligen var skyldig dem en halv miljon kronor, som ska betalas inom en månad annars kommer fackföreningsrepresentanten att dödas.

I lägenheten fanns även fackföreningsrepresentantens fru och hennes barn, vilka hölls instängda i ett annat rum under misshandeln.

SAC-Syndikalisterna skriver i sitt pressmeddelande att de under en längre tid har sett med oro på utvecklingen bland bemanningsföretagen där få följer kollektivavtal och arbetsmarknadsregler om anställningsavtal, arbetsmiljö och semesterersättning följs än mer sällan. Löner betalas ofta ut svart med stor oregelbundenhet. Många bemanningsföretag har ägare, eller anknytningar till personer, med ett långt kriminellt förflutet och det är långt ifrån ovanligt att företagen använts till att tvätta pengar åt kriminella gäng.

<b>Solidaritet med den drabbade!</b>
Västerorts LS av SAC har startat en insamling för den drabbade.
– På grund av hotet mot vår kamrat och dennes familj är det oklart om dem kan jobba som vanligt. Tills vidare bedöms det att de måste hålla sig borta från sitt arbete. Vi tror att ingen kan jobba under rådande omständigheter och därför ber vi om donationer.

Pengarna går oavkortat till familjen ifråga och kommer att användas till nödvändiga saker så som mat och transport. Allt som blir över efter att hotet har lagt sig går till Västerorts LS.

Du stödjer den drabbade genom att sätta in ditt stöd på 3252-0195169 (Nordea). Du kan behöva en överföring då OCR-nummer saknas. Märk betalningen med ”Ek. stöd”.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *