Arbetarna fortsätter kampen om Läkerolfabriken i Gävle

Fabriken går utmärkt och efter försäkranden om att inget skulle ske kom beskedet om nedläggning som en chock. 152 personer på Läkerolfabriken i Gävle blir arbetslösa om planerna att flytta produktionen inte stoppas. – Det handlar om en hel stad, och kan hända var som helst, säger Mario Izquierdo skyddsombud på Läkerolfabriken i Gävle, till Arbetarsolidaritet.

Den 8 mars kom beskedet: Cloetta som nyligen köpt upp koncernen Leaf kommer att stänga Läkerolfabriken i Gävle. Trots att fabriken går med vinst. Totalt drabbas 152 personer i Gävle. Ytterligare 193 anställda förlorar jobben i Alingsås och finska Aura när produktionen flyttas till Ljungsbro och Levice i låglönelandet Slovakien.

För arbetarna på Läkerolfabriken i Gälve kom beskedet som en chock:
– Dagar efter sammanslagningen sa Leafs ägare att det inte skulle innebära några problem för oss på fabriken i Gävle. Tre veckor senare så kom tillkännagivandet om förslaget att lägga ner fabriken, säger skyddsombudet Mario Izquierdo till Arbetarsolidaritet.
– Vi känner oss grundlurade, och givetvis besvikna. Det handlar i vissa fall om folk som har jobbat här i 40 år som ställs på gatan för att några som redan tjänar mycket pengar ska tjäna lite mer.

Dagen efter beskedet anordnade arbetarna vid fabriken en protestmarsch. Runt 200 personer slöt upp vilket får anses som mycket bra med tanke på att demonstrationen utlystes med bara en dags varsel. Lördag 14 april demonstrerade de igen, och möttes under marschen från Läkerolfabriken till Stortorget av stort stöd.
– Folk på busshållplatserna applåderade och gjorde tummen upp när vi gick förbi, bilar tutade och gav stöd, säger Mario Izquirdo.

Vad händer nu?
– Vi har tagit in en löntagarkonsult som går på djupet och går igenom de ekonomiska bitarna. Vi kommer när den rapporten är klar att ge ett eget förslag på vad som borde göras. Det är moraliskt helt fel att lägga ner en fabrik som går med vinst

Hur agerar folk på fabriken?
– Produktionen fortsätter men inte i samma takt som vanligt. Folk orkar inte men gör sitt bästa. Det är tråkigt och dystert här.
– Vi fortsätter dock absolut med protesterna. Den 7 maj kommer vi att ta dem till Stockholm. Alla är välkomna till Sergels torg kl 14-16. Det här handlar inte bara om 150 personer på Läkerolfabriken i Gävle. Det handlar om en hel stad, och kan hända var som helst. Vilken fabrik står näst på tur; Gevalia, Korsnäs, Sandviken? Arbetarrörelsen måste sätta stopp för detta och sätta ner foten.

Finns det någonting folk utifrån kan göra?
– Kom på demonstrationen i Stockholm 17 maj. Det är en ledig, röd dag, vilket passar bra. Hjälp oss med namninsamlingar.
– 2002 var vi runt 250 personer på fabriken i Gävle. Idag är vi 150 men producerar mer och till bättre kvalitet än vi gjorde då. Ändå är storbolagen inte nöjda. Detta kan hända varsomhelst och angår oss alla.

Facebook: https://www.facebook.com/pages/L%C3%A4kerolarbetarnas-V%C3%A4nner/401097929917732

Namninsamling: http://namninsamling.se/index.php?Namn=Namn&sida=2&nid=6483&fnvisa=namn

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *