Workers Memorial Day 2012

I Sverige dog 61 personer i arbetsplatsolyckor förra året. Varje år dör omkring 1 400 personer av arbetsrelaterade sjukdomar. Vid middagstid den 28 april högtidlighölls Workers Memorial Day av Förbundet Arbetarsolidaritet.

I Norrköping upprättades ett minnesmärke vid Laxholmstorget, mitt inuti Industrilandskapet. Många förbipasserande stannade till och en äldre dam beklagade sig högt över nedskärningarna Arbetsmiljöverket fått se i och med en borgerlig regering.

Även ett tal hölls för en samling människor, där en förbundsmedlem berättade om farorna i bemanningsbranschen. Den omtalade händelsen på Nordkalk togs upp, där sju inhyrda personer fick allvarliga bränn- och frätskador efter att de hade blivit beordrade att rengöra en kakelugn, men även mindre självklara saker, såsom blockerade nödutgångar och avsaknaden av andningsskydd vid extrem damm.

Efter talet hölls en tyst minut, särskilt tillägnad arbetaren Håkan Göjefors som dog i vedhuggen på Bravikens pappersbruk i augusti 2011. Ett dödsfall som enligt Arbetsmiljöverket hade kunnat undvikas om företaget skött säkerhetsarbetet rätt.

I Umeå inleddes det med en tyst minut och uppförandet av ett tillfälligt minnesmärke vid Apberget, i de centrala delarna av staden. Blommor lades ner, ljus tändes och många förbipasserande visade intresse och nyfikenhet inför monumentet.

Årligen dör mer än två miljoner kvinnor och män i arbetet runtom i världen. Runt 270 miljoner drabbas av olyckor och 160 miljoner av arbetsrelaterad sjukdom. Farliga ämnen dödar 440 000 årligen – asbestos tar kring 100 000 liv. En arbetare dör var 15 sekund, 6 000 dör varje dag. Mer folk dör på jobbet än vad som dör i krig.

Det är sorgligt att vi 2012, fortfarande behandlas som slit och slängvaror. Det är sorgligt att det inte är så uppmärksammat som det borde vara. Det är sorgligt att Svenskt Näringsliv och dess gelikar, har mage att delta i den tysta minuten som utlystes av LO-förbunden den 27 april, då de är spjutspetsen i den nyliberala offensiven som angriper våra rättigheter.

Rättigheter som i många fall kunde ha räddat liv.

Vila i frid kamrater – Inget är glömt, inget är förlåtet!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *