Utebliven strejk i Handeln

På torsdagskvällen kom Handels förbund överens med arbetsgivarorganisationen Svensk Handel om det nya avtalet. Därmed är strejken avblåst.

Det nya avtalet ger löneökningar på 710 kronor för butiksanställda och 665 kronor för lageranställda. Det löper på tolv månader.

– Vi är mycket nöjda med den här överenskommelsen som ligger helt i linje med LO-samordningen, säger Lars-Anders Häggström, Handels förbundsordförande, i pressmeddelandet. – Vi har fått gehör för våra krav på jämställda löner, som andra LO-förbund har varslat till stöd för. – Vi har nått ett avtal som tar oss ett rejält kliv på vägen mot att uppnå jämställda löner och vi har lyckats undvika en konflikt.

Avtalet innehåller också regleringar för bemanningsföretag, begränsningar gällande visstidsanställningar, och turordningsregler när de som är deltidsanställda vill gå upp i tid. Provanställningarna förlängs från sex till åtta månader.

– Vi har också skapat möjligheter för unga att komma in på arbetsplatserna och förstärka yrkesrollen genom att träffa en överenskommelse om yrkespraktik för ungdomar under 21 år. Det är vårt bidrag för att minska ungdomsarbetslösheten, säger Häggström i pressmeddelandet.

Enligt Svensk Handel är ingångslönen för dessa ungdomar 75 procent av ingångslönen.

– Att hitta nya lösningar för att erbjuda ungdomar jobb står högt på agendan i hela samhället. Nu bidrar vi inom handeln med en yrkespraktik som gynnar ungdomar, utvecklar handelsyrket och stärker handeln, säger Klackenberg i Svensk Handels pressmeddelande.

Om en överenskommelse inte blivit av hade runt 6 000 handelsanställda tagits ut i strejk vid midnatt natten till fredag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *