Handels i strejk?

Om parterna ej kommit överens om ett nytt avtal innan natten till fredagen kommer 5600 handelsanställda gå ut i strejk.

Om parterna ej kommit överens om ett nytt avtal innan natten till fredagen kommer 5 600 handelsanställda att gå ut i strejk. Det är framförallt anställda på grossistlager som tas ut och bland annat ICAs IKEAs och Rustas lager berörs. På tisdagen varslade Byggnads om sympatiåtgärder, tretton byggföretag berörs rapporterar Sydsvenska Dagbladet. Även Pappers, Målarna och Fastighets har varslat om sympatiåtgärder för att sätta press på arbetsgivarna i Svensk Handel.

Handels kräver löneökningar på i snitt ca 4,5 procent men Svensk Handel vägrar erbjuda mer än de 2,6 procent i ökning som industrin fick. Handels vill även ha påslagen i kronor och ej i procent för att särskilt höja de lägsta lönerna. Andra stridsfrågor för Handels gäller skärpta regler för användande av visstidsanställningar och mer makt åt facket när det gäller hur och när bemanningsföretag anlitas av arbetsgivarna, uppger Efter Arbetet. I samma tidning går att läsa att snittlönen inom detaljhandeln är ca 21 000 kr i månaden och många dessutom arbetar ofrivillig deltid. Eventuell strejk bryter ut 13 april.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *