Protester vid Volvofabriken i Tuve

Onsdagen den 2 november samlades över 700 arbetare utanför fabriken i Tuve för att protestera mot att 250 stycken visstidsanställda arbetare ska få gå från sina jobb.

I folkmassan syntes plakat med texter såsom ”Volvos girighet går före vår trygghet och trivsel!” och ”Volvo sviker arbetarna – igen!”.

Daniel Kristoffersson som är en av gruppordförandena på Volvos verkstadsklubb säger till Metro-Göteborg att ”vi vill visa att det är lika lite okej att skicka ut visstidsanställda som fastanställda” och att man från fackligt håll uppmanar till satsningar på utbildning istället.

– Med tanke på de enorma vinsterna som gjorts de senaste tolv månaderna, nästan 24 miljarder plus, så tycker vi att man bör använda en del av pengarna på personalen, säger Kristoffersson till Metro-Göteborg.

Anmärkningsvärt med uppsägningarna denna gång, till skillnad från 2008 och 2009, är att det sker när företaget gör vinster i mångmiljardklassen. Detta upprör arbetarna än mer. Volvoarbetarna Johan Näsman och Sven-Arne Persson skräder inte orden när de uttalar sig i Proletären:

– För djävligt. Mot bakgrund av vinsterna skulle de kunna behålla alla metallare säger Sven-Arne Persson.

– Folk är urförbannade. Reaktionen i fabriken är en helt annan än vid varslen 2008, menar John Näsman.

De sistnämnda menar även att att det finns ett missnöje med fackets agerande och att det till och med har talats om strejk…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *