Sopkonflikten är över

Transport och Bilarbetsgivarna kom tisdagen 31 maj överens i sopkonflikten. Resultatet är att poänglistan inte utökas men att regler för belastningsbegränsning ska tas fram. Stockholms sopgubbar var när beskedet kom mycket missnöjda med fackets agerande.

Transport och Biltrafikens Arbetsgivareförbund sade under tisdagen 31 maj ja till medlarnas förslag till avtal. Överenskommelsen innebär 3,5 procent mer i lön under två år. Däremot blir det ingen utökad poänglista även om dess ställning som löneform stärks. Transport och Bilarbetsgivarna ska också ta fram regler om belastningsbegränsare. Arbetet ska ledas av en oberoende medlare och vara klart i februari, säger Transport i ett pressmeddelande.

Transports ordförande Lars Lindgren säger till LO-tidningen att han är nöjd med avtalet. Han hänvisar till att förbundet har fått in en ny text om premielön i avtalet.
– Vi har äntligen undanröjt AD-domen om Liselotte Lööf.

Den domen gav renhållningsföretaget Liselotte Lööf rätt att gå från premielön till månadslön i samband med en upphandling och genomföra en lönesänkning med upp till 6 000 kronor i månaden för dem som jobbade på premielön. Sopgubbarna i Stockholm gick trots AD-domen för drygt ett år sedan vinnande ur striden då. Genom att följa arbetsmiljölagen mycket noggrant tvingade de företaget att backa eftersom sopor blev stående.

Stockholms sopgubbar var dock inte lika nöjda över det nya avtalet som Transports ordförande. När beslutet tillkännagavs stormade ett 30-tal sopgubbar in på Transports kontor i protest mot beslutet.
– Facket har stuckit kniven i ryggen på oss. Nu går vi ur, sa en utav dem till LO-tidningen.

Ilskan var stor över att Transport backade på kravet om en moderniserad, landsomfattande, poänglista med belastningsbegränsare. Poänglistan kom till i Stockholm efter den vilda sopstrejken 1975. Det har krävts flera vilda strejker för att försvara den sedan dess men undan för undan har prestationslönen ersatts av månadslön vilket ger betydligt mindre i plånboken samtidigt som tempot drivits upp. Idag är det bara runt 100 sopgubbar i Stockholm innerstad som fortfarande har poänglön.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *