Protest mot avtalsdumpning i tågbranschen

Anställda vid Trafficare delade idag ut flygblad på järnvägsstationer runt om i landet i protest mot avtalsdumpningsförsök i samband med en offentlig upphandling.

Upphandlingar tycks allt oftare användas för att genomföra avtalsdumpning. Senast i raden av ansatta är anställda på ISS Trafficare som utför service på tåg. Företaget sa nyligen upp avtalet med största kunden SJ efter att SJ pressat ned priserna med 15 procent, skriver SEKO-tidningen. Sedan dess har Trafficare sagt upp 150 anställda. Trafficares ledning planerar dock ett nytt bud till SJ, men använder sig av rena utpressningsmetoder.
– Ledningen frågar oss om vi ska lägga ett anbud. Vi svarar såklart ja men då säger de att vi måste stryka de extra semesterdagarna, annars kan vi inte konkurrera, säger Leif Eriksson, anställd på Trafficare.

Ledningen vill bland annat ta bort nio extra semesterdagar som följde med de gamla trotjänarna när verksamheten gick över i privat ägo från SJ. Företagsfacket har dock inga planer på att gå med på detta. Trafficare har också enligt SEKO-tidningen gjort klart att det kommer vara moderbolaget ISS som lägger ett eventuellt anbud och inte ISS Trafficare. På så vis kan företaget göra lite som det vill, nyanställa och bara plocka över dem de vill ha.
– Men vår inställning är att det handlar om övertagande av verksamheten och att personalen därför ska följa med oavsett vem som vinner upphandlingen, säger Leif Eriksson.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *