Sopåkare varslar i lönekonflikt

Transportarbetareförbundet varslade i torsdags om konflikt för 4 300 sopgubbar sedan förhandlingarna mellan dem och Biltrafikens Arbetsgivareförbund strandat. Konflikten gäller vilket lönesystem som ska råda och varslet som gäller blockad mot övertids- och merarbete samt blockad mot nyanställning och inhyrning av personal träder i kraft 11 maj.

Efter strandade förhandlingar mellan Transport och Bilarbetsgivarna för fyra veckor sedan varslade Transport i torsdags om konflikt för landets 4 300 privatanställda sopgubbar. Varslet gäller blockad mot övertids- och mertidsarbete och blockad mot nyanställning och inhyrning av personal och träder i kraft 11 maj klockan 00.00.

Konflikten gäller vilken lönemodell som ska råda. Transport och sopåkarna vill införa Stockholms lönemodell i hela landet, med ackord som sätts efter en poänglista. I modellen finns också ett belastningstak som sätter gränser för hur mycket sopåkarna får jobba.

Systemet har visat sig ge högre löner än där poänglistan inte används. Men enligt Mikael Johansson, ombudsman på Transport, handlar det inte om lönerna i första hand.

– En del kanske kan få högre löner, men då måste de slita stenhårt för pengarna. Vi vill inte det. Vi vill ha ett tak för hur hårt de ska belastas, säger han till LO-tidningen.

Biltrafikens Arbetsgivarförbund vill ha månadslön som första alternativet i avtalet. I februari i fjol dömde också Arbetsdomstolen att renhållningsföretaget Liselotte Lööf AB hade rätt att säga upp sopgubbarna efter en upphandling för att därefter anställa dem på nytt till sämre lön och arbetsvillkor. Sopgubbarna i Stockholm skulle efter domen tjäna upp till 6 000 kronor mindre per månad. Den arbetarfientliga domen bemöttes dock med en föredömlig kollektiv aktion av sopåkarna som bestämde sig för att strikt följa arbetsmiljölagstiftningen. Detta medförde att stora mängder sopor blev stående. Till sist blev arbetsköparna tvingade att vika sig och poänglistan blev kvar. Nu vill Transport införa poängsystemet för renhållningsarbetare i hela landet.

Förbundet Arbetarsolidaritet stödjer sopåkarnas kamp för såväl ett rättvist lönesystem, förbättrad arbetsmiljö och mot det vansinniga upphandlingsförfarandets alla arbetarfientliga konsekvenser.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *