Göteborg: Välbesökt möte om städerskestrejken

Den stora gruvstrejken 1969-70 vid LKAB:s gruvor i Svappavaara, Kiruna och Malmberget har många hört talas om. Men på LKAB arbetade även kvinnor vilka vi valde att lyfta fram i helgen. Vi tycker att denna historiska och vilda strejk är spännande och intressant av många olika skäl, delvis då de strejkande arbetarna inte hade något fack bakom sig utan körde ändå och delvis för att det var en viktig kvinnofråga.

Lördag 26 mars arrangerade Förbundet Arbetarsolidaritet Göteborg ett föredrag med författaren Jessika Grahm, som intervjuade de strejkande städerskorna när det begav sig vilket resulterade i boken ”Vi är ju ändå bara städerskor”. Efter föredraget visades filmen ”Skitig, uppkäftig och självklart”, en dokumentärfilm av Brita Landoff som handlar om städerskornas och sömmerskornas uppror på 70-talet. I filmen ges en gedigen tillbakablick över vad som hände och vad som drev dessa kvinnor att agera som de gjorde.

En av de intervjuade säger idag att:
”Vi trodde ju att våra krav var så självklara, att det var uppenbart att vår situation var oacceptabel. Vi planerade inte för något stort, vi visste inte att vi bröt mot regler och lagar – och tur var väl det. Vi bara bestämde oss för att vägra – och sedan rullade det bara på och blev mycket större än vi anat.”

Städerskestrejken handlade om ett krav på högre löner och ett värdigt liv och var en mycket intensiv kamp mot det multinationella bolaget ASAB. I november 1974 gick städerskorna på Domnarvets järnverk i Borlänge ut i strejk med kravet på 5 kronor mer i timmen. De fick omedelbart stöd från järnverksarbetarna på Domnarvet som startade en insamling. Strejken spreds därefter till Svappavaara, Kiruna, Malmfälten, Arlanda och Skövde. När städerskorna i Skövde avskedades gick också deras kolleger i Umeå i strejk. I Borlänge fick städerskorna efter en vecka igenom kravet på högre löner medan skövdestäderskorna blev dömda i Arbetsdomstolen.

Solidariteten med städerskorna var stor i landet. Strejkerna fick stor uppmärksamhet i massmedia, stödaktioner anordnades och pengar samlades in. Det arbetades mycket med stödkommittéer och bland annat Hamnarbetarna i Göteborg arrangerade solidaritetsmöten för att lyfta frågan. Efter en historisk genomgång och ett mycket intressant föredrag av Jessika Grahm och filmvisningen öppnade vi upp för diskussioner och frågor. Bland annat fick vi en kort bakgrund om den kommande strejken som lärarna på Björkbackas Ungdomshem inledde igår, måndag. Därefter öppnade vi baren och fortsatt diskussionerna på en trevlig och mycket uppskattat pubbkväll.

Vi vill tacka de cirka 30-40 deltagare som kom till föredraget och ett extra stort tack till Jessika! Dessa sorters möten om arbetarhistoria och klasskamp kommer vara en fortsatt del av Förbundet Arbetarsolidaritets verksamhet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *