Lärare i strejk på ungdomshem i Göteborg

Igår gick fyra av sex lärare på SIS Ungdomshem Björbacken i Göteborg ut i strejk, samtliga anslutna till SAC-Syndikalisterna. Konflikten utbröt efter att ledningen planerat nedskärningar där den vill att lärarna ska göra 40 procent mer jobb.

Arbetsmiljön på skolan för de cirka 20 tjejer som är omhändertagna genom LVU, Lagen om vård av unga, är redan pressad men ledningen planerar nya nedskärningar och vill dessutom att lärarna ska göra 40 procent mer jobb – vilket är en omöjlighet.

Konflikten bottnar i en omställning av verksamheten där lärarnas tjänster görs om till semesteranställningar i stället för som idag, ferieanställningar. De två lärare som är med i de kollektivavtalsknutna facken, Lärarnas riksförbund och Lärarförbundet kommer inte att tas ut i strejk men kommer heller inte att agera strejkbrytare och ta på sig extrauppgifter då deras fack ställer sig neutrala i konflikten.
–Vi är beredda att fortsätta strejken ända fram till sommaren om så krävs. Situationen är helt absurd och institutionschefen tycks närmast ha som avsikt att rasera en fungerande verksamhet, säger Klas Rönnbäck, ordförande för Göteborgs utbildningssyndikat av SAC.

Mer info om strejken på deras blogg: www.bjorkbacken.wordpress.com

Och facebook: Björkbackens strejkande lärare

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *