Arbetsmiljöverket utredde aldrig dödsolyckorna

Vid minst två tillfällen förra året utredde inte Arbetsmiljöverket dödsolyckor inom byggbranschen. Istället förlitade man sig på företagens egna utredningar om vad som hänt. Obefintliga eller undermåliga utredningar leder till problem för åklagare och att skyldiga inte ställs till svars.

22 mars i fjol dog en kranförare i Kalhäll i Stockholm efter att ha fått ett parti utfackningsväggar över sig. Olyckan utreddes inte av Arbetsmiljöverket utan det förlitade sig på företagets och beställarens egna utredning som menade att inga fel hade begåtts.
– Det är fel. Det är viktigt att Arbetsmiljöverket som är opartiskt utreder alla olyckor, säger Byggnads regionala skyddsombud i Stockholm, Tomas Kullberg, till Byggnadsarbetaren.

Arbetsmiljöverket är visserligen inte skyldigt att utreda alla olyckor, vilket såklart är skandal.
– Man kan aldrig förvänta sig att arbetsgivaren ska göra en helt opartisk utredning, säger Tomas Kullberg.

Det finns fler fall förra året då dödsolyckor inte har utretts av Arbetsmiljöverket, som vid takraset i Södertälje samma månad, då en betongarbetare dog. I vissa andra fall har Arbetsmiljöverket gjort mycket knapphändiga utredningar vilket enligt åklagaren Leif H Johansson leder till problem. Han nämner ett fall han arbetat med, en rasolycka i Uppsala, där Arbetsmiljöverket bara lämnat ett kort inspektionsmeddelande och det saknas bevisning från polisen.
– Det gör det omöjligt för mig att gå vidare. Detta är en risk man tar om man förlitar sig på utredningar från företagen.

Arbetsmiljöverket å sin sida klagar på för lite resurser. Sedan 2006 har också anslagen minskat med 115 miljoner kronor, från 550 miljoner till 440 miljoner 2010. Antalet inspektioner har därför minskat drastiskt. Den arbetarfientliga regeringen har också effektivt slagit undan arbetsmiljöforskningen. En av regeringens första åtgärder vid makttillträdet 2006 var ju att lägga ner Arbetslivsinstitutet, vilket innebär att det idag inte finns någon samordning inom arbetsmiljöområdet.

Totalt dog 52 personer på sina arbetsplatser i olyckor 2010.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *