Större inkomstklyftor mellan män och kvinnor

Inkomstklyftorna mellan män och kvinnor har ökat med över 1 000 kronor i månaden sedan Reinfeldt tillträdde som statsminister 2006. En genomsnittskvinna tjänar varje månad drygt 3 500 kronor mindre än en genomsnittsman. En politik som konstant gynnar de rika och trampar på de fattiga har drabbat kvinnor ojämförligt hårdast.

Regeringen Reinfeldts politik har ökat inkomstklyftan mellan män och kvinnor kraftigt på fyra år. Enligt siffror från Riksdagens utredningstjänst har inkomstklyftan ökat med 50 procent sedan regeringen tillträdde 2006, skriver Dagens Arena i ett reportage om jämställdhet. En betydande del av ökningen beror på att regeringens skattesänkningar mest kommit män tillgodo. 56 procent av inkomstökningarna från jobbskatteavdrag, slopad förmögenhets-, fastighets-, arvs- och gåvoskatt har tillfallit män. Framför allt rika män. Med regeringens politik har de tio procent rikaste ökat sina inkomster mer än den fattigaste halvan av befolkningen tillsammans.

Inkomstklyftan mellan rik och fattig har alltså ökats kraftigt av regeringen. Kvinnor har drabbats ojämförligt hårdast av den förda politiken. Under Reinfeldts år vid makten har antalet relativt fattiga kvinnor ökat med 113 000 individer till sammanlagt 452 000. Antalet relativt fattiga män har samtidigt ökat med 55 000 individer till 376 000.

Vidare är kvinnor hemma med sjuka barn nästan dubbelt så ofta och tar ut nästan 80 procent av föräldrarpenningen. Andelen kvinnor som jobbar deltid är dessutom fortfarande betydligt högre jämfört med andelen män som gör det, 36 procent för kvinnorna och tolv procent för männen. Ofta är deltidsarbetet ofrivilligt och många kvinnor drabbades hårt när möjligheten att stämpla upp deltiden försvann, skriver Dagens Arena.

Regeringens politik har alltså inneburit avsevärda försämringar för oss i arbetarklassen, och i synnerhet för kvinnorna. De hårdast drabbade är som alltid de som redan har det sämst ställt. Det finns goda skäl för såväl arbetarklassens kvinnor som män att gräva fram stridsyxan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *