Färre får jobb med jobbcoacher

Regeringens program med jobbcoacher är ett jättefiasko. Inte ens två av tio får ett riktigt jobb efter att ha haft jobbcoach visar en granskning som TV4 Nyheterna har gjort. Arbetsförmedlingens egen utvärdering visar att färre arbetssökande får jobb med jobbcoacher än utan.

Regeringen har avsatt 3 miljarder kronor till sitt projekt med jobbcoacher. Hittills har 1,2 miljarder betalts ut. Jobbcoachernas största förespråkare var dåvarande arbetsmarknadsministern Sven-Otto Littorin, som innan han avgick efter att ha blivit utpekad som sexköpare, ofta talade sig varm om dem. Men nu visar två undersökningar att hela projektet är ett gigantiskt fiasko – i alla fall om man utgår från att syftet med projektet är att fler ska få jobb.

TV 4 Nyheterna visar i en granskning att inte ens två av tio får ett riktigt jobb efter att fått ”hjälp” av en jobbcoach. Arbetsförmedlingen skriver i ett pressmeddelande att effekten av jobbcoacherna är ”oklar”. Deras egen undersökning visar dock att av dem som fått en jobbcoach tilldelad sig har färre fått ett arbete jämfört med dem som inte har haft någon jobbcoach alls. Av dem som haft en jobbcoach har däremot antalet som fått praktikplatser varit något högre än bland dem som sluppit jobbcoach visar undersökningen vidare.

Vad programmet med jobbcoacherna däremot har lyckas med är att flytta fokus från det faktum att det finns för få jobb, till den arbetssökandes egen personlighet. Det är inte systemet det är fel på är budskapet, utan på dig som söker arbete. Inte fan blir det fler jobb för att vi blir coachade till att bli bättre på att le eller skaka hand. Men som fokusflyttare är de tre miljarderna säkert välinvesterade pengar för Reinfeldts regering. För vår del gäller det att peka på de inbyggda felen i systemet och hålla fokus på den kollektiva kampen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *