Tiotusentals arbetare stormade fabriker i Bangladesh

Tiotusentals arbetare stormade i söndags textilfabriker i Bangladesh i protest mot usla arbetsvillkor och att arbetsköparna inte betalar den överenskomna minimilönen.

Protesterna omfattade bland annat flera fabriker som är underleverantörer till H&M. Polisen stod dock inte stilla bredvid utan sköt med skarpladdade vapen och dödade minst fyra personer. Drygt hundra personer skadades också av polisen. Protesterna fortsatte trots det under måndagen med sittstrejker och vägblockader.

Arbetarna på de över 4 500 textilfabrikerna i Bangladesh är till antalet 3,5 miljoner och textilindustrin står för 80 procent utav exporten från Bangladesh, som är ett utav världens fattigaste och mest katastrofdrabbade länder. I fjol höjdes minimilönen från 1 662 till 3 000 taka (från 160 till 290 kronor) i månaden efter omfattande demonstrationer, skriver TT. Men inte ens dessa låga löner betalar alltså företagen till många av textilarbetarna. Från H&M:s håll säger man att man försökt påverka regeringen att höja minimilönerna. Men arbetarna som jobbar i dessa fabriker för en lön på runt 290 kronor i månaden verkar ha en annan syn på saken, och protesterar även de.

För att få slut på protesterna manar den bangladeshiska regeringen till lugn, rapporterar TT. Av tidningscitaten att döma försöker den sig på ett gammalt splittringsförsök för att bryta samhörigheten mellan arbetarna, och poängterar att olika arbetare ska ha olika lön beroende på erfarenhet.

Under tisdagen drabbades de hårt prövade arbetarna av ännu en stor tragedi då en brand härjade på en av textilfabrikerna och över trettio personer omkom och fler än femtio skadades, skriver Bangladesh News 24 hours. Vad som orsakade branden är ännu okänt men inrikesministern säger att ett en elektrisk kortslutning misstänks.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *