Massiv strejkvåg i Frankrike

För sjunde dagen i rad demonstrerar arbetare och studenter på gatorna i Frankrike. Miljontals människor har under senaste veckan lagt ner arbetet och gått ut på gatorna i protest mot högerregeringen Sarkorzy och de föreslagna pensionsreformerna.

Frankrikes arbetare är i strejk. Över hela landet har järnvägsarbetare, lastbilschaufförer, postanställda och många fler grupper lagt ner arbetet i protest mot högerregeringens föreslagna pensionsreform som vill höja minimiåldern för ålderspension från 60 till 62 år. De är uppbackade av studenter och unga skolelever – hundratals skolor håller stängt sedan eleverna gått ut i strejk.
– Vi vill inte få sämre pension än våra föräldrar, säger fyra 16-åriga flickor som intervjuas av SvD. Man måste alltid slåss för sina rättigheter och det redan nu i ung ålder. För det gäller vår och sedan också våra barns framtid.

Och protesterna tilltar i styrka. I går, tisdags var den kraftfullaste demonstrationen av missnöjet hittills. 266 demonstrationer genomfördes runt om i Frankrike. Enligt fackförbunden deltog 3,5 miljoner människor i protesterna, rapporterar SvD.

Alla tolv av landets oljeraffinaderier är stängda eller blockerade vilket lett till torrläggning av 2 600 bensinstationer, vilket slår mot ekonomin.

Högerpresidenten Sarkozy är ordentligt avskydd bland många fransmän och har den lägsta populariteten någonsin för en sittande fransk president. Nästan 75 procent av landets medborgare stödjer dessutom protesterna mot pensionsreformen och Sarkozy skriver SvD.

Förslaget om pensionsreformen förväntas gå igenom parlamentet inom de närmaste dagarna, men kan förhoppningsvis överspelas av allt mer omfattande protester.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *