Lomsjö Bärs VD stack med bärplockarnas pengar

Lönerna skulle betalats ut 25 september, men utbetalningen sköts upp. Istället skulle Lomsjö Bärs vd Ari Hallikainen ha kommit till förläggningen i Åsele i måndags. Han dök aldrig upp. Nu är företagets konto tömt och Ari Hallikainen spårlöst försvunnen.

Lomsjö Bärs vd och tillika den ena av företagets två huvudägare, Ari Hallikainen, har av allt att döma tömt sitt företags konto och stuckit med pengarna.
Hans företag har tidigare varit inblandat i moraliskt tvivelaktiga affärer när de köpt bär av det vietnamesiska bemanningsföretag som lurade 300 plockare i Särna med falska löften om stora inkomster. När affären uppdagades försökte Lomsjö Bär två sina händer i media och hävda att de själva blivit lurade, och att bemanningsföretaget nu borde erbjuda plockarna en ordentlig ersättning som kompensation för att de blivit lurade.

Imorse satte sig så 116 av företagets egna anställda på planet från Arlanda till Bankok. De gjorde det efter två månader av stenhårt slit. Ekonomiskt är de helt utblottade.
– Jag har jobbat från fyra på morgonen till tio på kvällen varje dag säger Sarawut Tintan, 20, till Aftonbladet.

Han är dessvärre inte unik. En annan plockare, Suphot Srangchat, 37, berättar att han har jobbat 14 timmar per dygn, 55 dagar i sträck. Ikväll ska han få träffa sin 3-åriga dotter efter att ha varit i Sverige under två månader. Suphot och de andra har satsat allt på resan till Sverige. Nu är de ekonomiskt utblottade med skulder på motsvarande 20 000 kronor och därtill en ränta på 20 procent. Många har pantsatt sina hus för att låna till resan. Få har berättat för sina familjer att de blivit blåsta. Adcharaporn Chatchumnan, 34, är en av dem. Till vardags jobbar hon på ett elektronikföretag.
– Min familj har sett på thailändska nyheter vad som hänt med oss. Mamma frågade i telefon om det stämde att vi blivit lurade. Jag vågade inte svara, säger hon till Aftonbladet.

38 plockare har valt att stanna kvar för att försöka få ut sin lön. Mycket av hoppet står annars till den statliga lönegarantin. Vid en konkurs går normalt sett staten in och betalar de anställdas löner. Uteblivna löner kan vara ett skäl för konkurs, men det är tingsrätten som tar beslutet.

Bärbranschen har visat sig vara genomrutten med profithungriga företag utan skrupler. För att undvika liknande tragedier i framtiden är solidaritet och offensiv kamp från alla arbetares sida helt nödvändigt. Det är hög tid att vi flyttar fram hela arbetarklassens positioner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *