On the road med Arbetarsolidaritet!

(Uppdateras kontinuerligt) Förbundet Arbetarsolidaritets agitationsturné rullar för fullt och de rykande färska flygbladen når nu hushåll och arbetarhänder.

I slutet av maj sjösatte Förbundet Arbetarsolidaritet en omfattande Agitationsturné. På alla orter där förbundet har representanter, samt i kringliggande orter kommer det att agiteras och delas ut ett gemensamt flygblad som manar till motstånd.

Under rubriken ”Alla vill tjäna pengar på oss – Anfall är bästa försvar”, angrips problemet med att arbetsköpare försöker kringgå LAS genom att varsla folk för att sedan ta in andra eller i vissa fall samma arbetare, fast via ett bemanningsföretag. Oavsett tvingas dessa slava under helt andra förhållanden och med helt andra villkor.

De allra flesta av fackföreningarna dansar mer än gärna med när arbetsköparna inom Svenskt Näringsliv bjuder upp till dans. Istället för motstånd mot bemanningssituationen håller facket arbetsköparna om ryggen. Därför är det dags att sluta sätta någon tilltro till fackpampar och ett ombudsmannavälde som bara ser efter sitt eget hus.
Istället måste vi börja stå upp för våra rättigheter, våga bryta samförståndsandan och lita till vår egen styrka att förändra, vår styrka som klass.

Här rapporteras löpande från agitationsturnén:

31 juli, Uppsala
Förbundsmedlemmar samlades lördagen den 31 juli på gågatan i Uppsala för att sprida flygblad och diskutera med förbipasserande. Ett infobord riggades upp och lördagsflanörerna bjöds på kaffe och kakor. Både vädret och gensvaret på vår närvaro var bra. Flera hundra flygblad delades ut, annan propaganda spreds och många givande diskussioner fördes med människor som tröttnat på odugliga fackförbund och hycklande så kallade arbetarpartier som säger sig försvara och kämpa för våra rättigheter.

19 juli-8 augusti, Västerbotten och mellansverige
Under veckorna 29 och 30 besökte Förbundet Arbetarsolidaritet Västerbotten. Propaganda delades ut i Umeå och i kringliggande bruksorter, kortare möten genomfördes med arbetarkollektiv och politiska organisationer vid kustlandet. Ett hundratal klistermärken spreds också till politiska aktivister på orterna och i bruksområden. Intresserade i Norrland av FAS kan vända sig till kontaktpersonen för region Norrland.

Vecka 31 besöktes Linköping, Örebro och Västerås av en mindre delegation från förbundet. I Linköping skedde flygbladsutdelningar i arbetarområden och propaganda delades ut till sympatisörer och intresserade på orten, samt en mindre genomgång över vilka frågor förbundet arbetar med. I Örebro och Västerås överlämnades material från FAS för att spridas till arbetarkollektiv och arbetarområden på orten och intresserade fick ta del av FAS grundidéer och propaganda för framtida bruk.

16 juli, Katrineholm
Fredagen den 16 juli hade så turen kommit till Katrineholm, en tätort i Västra Sörmland, ofta felaktigt känd som Göran Perssons hemstad. Persson är ursprungligen från Vingåker. Medlemmar ur Förbundet Arbetarsolidaritet intog under cirka 1,5 timme de centrala delarna av staden för att dela flygblad samt diskutera bemanningsbranschen och nödvändigheten av att ta kamp i ett alltmer brutaliserat nyliberalt samhälle. Gruppen avslutade en bra dag med riktade flygbladsutdelningar i brevlådor genom arbetartäta bostadsområden i Katrineholms norra delar.

10 juli, Norrköping
Under lördagen den 10 juli delade två medlemmar ur Förbundet Arbetarsolidaritet ut flygblad i centrala Norrköping. Detta i samband med det lokala musikarrangemanget Munken in the park. Responsen var god och cirka 350 flygblad bytte ägare under de två timmarna ute i hettan. De kvarvarande 50 flygbladen delades under kvällen ut i arbetarklassområdet Hageby.

8 juli, Arlöv
Torsdagen den 8 juli besökte medlemmar från Arbetarsolidaritet Malmö det närliggande Arlöv. Där delade man ut flygblad utanför Burlövs center och talade med förbipasserande om Stridsfonden och diskuterade rådande konflikter på arbetsmarknaden.

7 juli, Östergötland
Agitationsturnén Sörmland/Östergötland manglar på och drabbade den 7 juli järnvägsknuten Mjölby med fyra förbundsmedlemmar närvarade. Efter att dessa hade styrkt sig med lite pizza och kebabrulle fattade de posto vid ingångarna till Galleria Kvarnen där de förmedlade Förbundet Arbetarsolidaritets flygblad till kommunens innevånare. Flera förbipasserande kommenterade flygbladen i positiva ordalag och bilder togs till förbundsarkivet.

Efter en stunds delande kom kvartetten efter lite diskussion fram till att ett besök på Citygross/Mobilia i Mantorp var att föredra framför att springa i trappor och man förflyttade sig 12 km österut till denna ort. Där var solen på parkeringen skoningslös mot de politiska kämparna men trots detta förmedlades en skaplig mängd flygblad till mathandlande östgötar.

Efter detta blev kvartetten en man kort då en medlem avvek medan de andra åkte vidare mot bruksorten Skärblacka. Väl där så fokuserade man på riktad utdelning i brevlådor hos allmännyttan samt uppsättning av förbundsreklam på allmänna anslagstavlor. Aktiviteten pågick under ca 2 timmar och likt tidigare i Östergötland stod solen centralt och värmde fantastiskt. I bilen på väg hem så konstaterade vi att ca 600 flygblad var utdelade (fördelat på tre städer), samt att aktiviteten kommer att fortsätta under sommaren.

3 juli, Östergötland
Lördag den 3 juli tog sig medlemmar ur Förbundet Arbetarsolidaritet till Åby, en tätort 7 km norr om Norrköping. Vi hade bestämt oss för en riktad flygbladsutdelning hos allmännyttan i ett område kallat Ättetorp. Likt tidigare när förbundet agiterat i Östergötland så var vädrets makter på vår sida, och denna dag var inget undantag. Under vad som beskrevs som årets varmaste dag delades ca 450 stycken flygblad till hushållen i området, vilket får ses som mycket lyckat när vi summerade denna dag.

1 juli, Malmö
Under torsdagskvällen den 1 juli var det dags igen för ännu en flygbladsrunda.
Medlemmar ur lokalavdelningen i Malmö besökte Köpcentrumet Mobilia och Dalaplan där flygblad delades ut under 2 timmar. Överlag fick vi mycket bra respons och många stannade upp och samtalade om den rådande arbetsmarknaden och synen på bemanningsföretagens offensiv.

17 juni, Malmö
Torsdag den 17 juni besökte förbundsmedlemmar områdena Lindängen och Eriksfält i Malmö. Flygblad delades ut under cirka 2 timmar. Många boende kom fram och småpratade och vi fick överlag mycket bra respons.
Vi hoppas på att detta blir en återkommande aktivitet många gånger till under sommaren.

5 och 6 juni, Östergötland
Lördag den 5 juni tog sig medlemmar ur Förbundet Arbetarsolidaritet tillsammans med sympatisörer ut till centrala delar av Norrköping för att dela flygblad samt diskutera med människor utifrån temat ”Alla vill tjäna pengar på oss – Anfall är bästa försvar”. Genom en stor ström av människor och strålande solsken, en stor mängd delade flygblad samt många givande diskussioner summerade vi en väldigt lyckad dag.

Söndag den 6 juni var det dags för bruksorten Finspång där vi inriktade oss på arbetartäta områden hos allmännyttan. Även denna dag bjöd på strålande sol och uttrycket ”flygbladen gick åt som smör i solsken” känns mycket passande. Efter att vår dag i Finspång var över konstaterade vi att över 800 flygblad var utdelade, fördelat på Norrköping och Finspång samt att vår motivation att fortsätta agitationsturnén på andra orter runtom i Östergötland var hög.

2 juni, Jönköping
Onsdag den 2 juni delade Förbundet Arbetarsolidaritet och sympatisörer ut flygblad i hyreslägenheterna i Rosenlund i Jönköping. I det fina vädret med strålande sol delades cirka 200 flygblad ut till rosenlundsborna. Under utdelningsrundan som varade en timme sattes även klistermärken med uppmaningen att kämpa tillsammans, och information om Stridsfonden upp.

29 maj, Karlstad
På lördagsförmiddagen den 29 maj samlades några medlemmar i Förbundet Arbetarsolidaritets Karlstadsklubb för att dra sitt strå till stacken under den pågående agitationsturnén.

Det var mycket folk på stan, och bland annat var tre av fyra allianspartier ute för att sprida sin arbetarfientliga propaganda. Att dela ut de flyglad vi hade med oss gick därför ganska fort, på lite drygt en timme hade vi delat ut ett antal hundra flygblad, och bara minuterna efter att vi packat ihop och bestämt oss börjat bege oss hem så drog ett ordentligt åskväder med hällregn in över stan.

Vi är nöjda med dagen och kommer under sommaren vid fler tillfällen dela ut flygblad i både Karlstad och kringliggande orter.

25 maj, Uppsala
Tisdag den 25 maj var det Uppsalas tur att dra igång sin del av denna agitationsturné. En handfull förbundsmedlemmar samlades i arbetarstadsdelen Kvarngärdet där det delades ut flygblad, sattes upp propaganda och samtalades med de boende i området.
Efter ungefär två timmar hade lite mer en 700 flygblad nått hushållen i nämnda stadsdel.

Kanske dyker Förbundet upp på din gata, ditt torg eller i din ort. Håll utkik!

22 maj, Skåne
Lördag den 22 maj gav sig medlemmar från Förbundet Arbetarsolidaritets lokalgrupp i Malmö tillsammans med sympatisörer ut på en agitationsrunda i Skåne. Tidigt på förmiddagen anlände man till Helsingborg, där man ställde sig utanför Centralstation för att dela ut flygblad och småprata med förbipasserande i solskenet.

Nästa anhalt blev Landskrona, där lokalgruppen mötte upp ytterligare sympatisörer och tillsammans spred flygblad vid Rådhusplatsen och de anknytande gatorna. Nyfikna Landskronabor kom fram för att ställa frågor och småprata under dagens gång. Det tydliga missnöjet med socialdemokratisk politik och förbrukat förtroende för fackföreningarna genomsyrade de diskussioner som uppstod.

Tillsammans med sympatisörer satte man sig efter en lång dag ner och planerade fortsatta aktiviteter i Skåne under den närmaste tiden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *