Vrede över företagens ersättningar till icke-strejkande

Arbetsgivarna inom tre stora papperskoncerner har nu beslutat att betala ut full ersättning till de oorganiserade arbetare som inte deltog i strejken i våras. Detta upprör representanter och medlemmar i Pappersarbetarförbundets avdelningar, rapporterar Dagens Arbete och lokala medier.

Pappersarbetareförbundets strejk i April varade i elva dagar och berörde medlemmarna vid sex pappersbruk runtom i landet. Då organisationsgraden på pappersbruken generellt sett är väldigt hög innebar det i praktiken att bruken fick stängas ner och att de få arbetare som inte var med i facket skickades hem.

Nu väljer alltså tre av de strejkdrabbade bruken, Billerud, Stora Enso och Korsnäs, att betala ut full lön till de arbetare som inte deltog i strejken. Detta på inrådan av arbetsgivarorganisationen Skogsindustrierna. Reaktionerna från facket har inte låtit vänta på sig och man kritiserar nu kraftigt arbetsgivarnas beteende, vilket man menar är ett försök att undergräva fackets ställning.

– Vi ser det som ett fult försök att påverka de anställda att inte vara med i facket, säger Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg till Dagens Arbete i en intervju.

Åsikten delas också av medlemmarna på bruken ute i landet. I en artikel i Norrköpings Tidningar redogör ordföranden i Pappers avd 54, Pontus Georgsson, för stämningen bland de arbetande på Skärblacka bruk.

– Jag har aldrig hört talas om att man gjort såhär tidigare någon annanstans. Det är för jävligt. Det tycker jag och det tycker medlemmarna också, säger han.

Trots den berättigade upprördheten från Pappers är detta inte den första provokationen från arbetsgivarhåll under avtalsrörelsen. Förutom att Svenskt Näringsliv tidigt satte ribban genom att lägga ett nollbud i löneförhandlingarna avslöjades det bland annat också att Livsmedelsföretagen uppmanade sina anställda att begå strejkbryteri.

Dessa provokationer vittnar tydligt om att arbetsgivarna inte har en tanke på nöja sig med sina sedan årtionden redan starkt framflyttade positioner på arbetsmarknaden, utan kommer fortsätta slå ner på varje försök till motstånd från arbetarna. Det som nu behövs är en arbetarrörelse med styrka och mod nog att faktiskt slå tillbaka.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *