Borgerlig media hetsar mot Greklands arbetare

Förra veckan beslutade IMF och EU att Grekland får låna 110 miljarder Euro för att komma ur krisen. Samtidigt har nedskärningar som drabbar de redan utsatta lett till omfattande protester. Men det är de rika som har orsakat krisen och de som borde få betala.
I borgerlig media har det länge hetsats mot Grekland. Det talas om en vidlöftig välfärdsstat, för låg pensionsålder och två extra månadslöner för de arbetande. Intrycket ges att det är lyx till arbetarna i landet som är roten till problemen.

Men detta är en kapitalismens kris, orsakad av de rika. För Grekland har inga ovanligt höga statsutgifter. Tidningen Arbetaren visar att den grekiska statens utgifter ligger på 42 procent av BNP, vilket kan jämföras med Tyskland (46 procent), Frankrike (54), Storbritannien (50) eller Sverige (52). Problemet i Grekland är att få rika betalar skatt och att finanskapitalister kräver högre ränta när de blir oroliga över sina utlåningar.

IMF och EU såg sig därför tvungna att gå in med pengar för att rädda landet undan konkurs, vilket skulle göra finanskapitalisterna ännu oroligare och hota dra med sig andra utsatta länder såsom Italien, Storbritannien, Spanien med flera i djupa ekonomiska problem.

De gigantiska lånen på 110 miljarder euro, ges i utbyte mot kravet att Grekland gör nedskärningar i storleksordningen 30 miljarder euro per år, eller höjer skatteintäkterna lika mycket. Många i Grekland anser att de rika borde betala krisen. IMF och EU har dock gjort klart att de inte accepterar sparprogram med det som huvudfokus, skriver tidningen Arbetaren.

I stället väntar nu kraftiga lönesänkningar med ”slopandet av två extra månadslöner” (som varit det traditionella sättet att dela upp årslönen i offentlig sektor), en höjning av momsen från 21 till 23 procent, höjd pensionsålder, och massiva avskedanden.

Protesterna har varit omfattande, med upprepade generalstrejker och demonstrationer mot regeringen Giorgos Papandreou åtstramningsprogram. Och bara massprotester från arbetarna kan stoppa nedskärningarna. Samtidigt som pressen på Grekland är omfattande visar tidigare erfarenheter från bland annat Argentina och Island, att massprotester är den mest verkningsfulla medicinen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *