Pappers i strejk

Pappers tog i torsdags ut sex bruk i strejk för att sätta press på Skogsindustrierna efter skambud i avtalsrörelsen. Streken är den första i industrin sedan det så kallade Industriavtalets tillkomst 1997.

Efter att Skogsindustrierna vägrat lämna några vettiga bud tog Pappers i torsdags ut sex bruk i strejk. Samtidigt har strejkvarsel som börjar gälla 26 april, lagts på ytterligare sex bruk. Då kommer totalt 6 300 medlemmar, drygt en tredjedel av medlemskåren att vara i strejk.

Pappers har sagt nej till bud på 3,2 procents löneökningar på 22 månader. Förutom lönerna är företrädesrätten vid bemanning en stötesten.

Inte oväntat snyftar arbetsköparna i en lång rad medier om att facket ”inte tar ansvar” för den svenska modellen, den modell som de själva under mycket lång tid attackerat.
Vd:n på ett av de strejkande bruken, Billeruds fabrik i Skärblacka utanför Norrköping, som tillverkar förpackningar beklagar sig över fackets krav till TT:
– Jag tycker det är oansvarigt.

Inget nytt under solen men ironiskt då samma person själv fick ett lönelyft på 1,5 miljoner kronor i fjol.

Transportarbetarförbundet har varslat om sympatiåtgärder med Pappers och från och med 28 april blockeras gods till och från de tolv bruk Pappers tagit ut i strejk.

I måndags gick även Elektrikerförbundet (SEF) ut i strejk mot avtalsförslag som innebär lönesänkningar och möjligheter för arbetsköparen att fritt förskjuta arbetstiden. Mer än tio vattenkraftverk har stannat som en följd av strejken, enligt Proletären.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *