700 vårdjobb bort i Sundsvall/Härnösand

Efter att landstingsstyrelsen bestämt att länssjukhuset Sundsvall-Härnösand ska spara 235 miljoner kronor till 2011 ska personalkostnaderna minskas med 25 procent. Denna bisarra, så kallade sparpolitk, innebär att 700 vårdanställda förlorar jobbet. Vad detta i sin tur innebär för patienterna är knappast heller svårt att räkna ut.

Sedan tidigare har det varit klart att 500 personer på länssjukhuset Sundsvall-Härnösand förlorar jobben. I fredags kom beskedet att ytterligare 200 avskedas. Sammanlagt rör det sig alltså om totalt 700 personer.

Maria Bäckman, Vårdfackets ordförande i Västernorrland, säger till tidningen Vårdfacket att många i personalen redan idag lider av stress över att inte hinna med att ta hand om patienterna på ett tillfredsställande sätt.
– Och ska det nu bli än tajtare vet jag inte hur det ska gå. Det måste finas lite etik och rimliga arbetsförhållanden om man ska orka vara i den här branschen.

Konsultfirma konstaterade ”hög bemanning”

Förfarandet i nedskärningarna har varit följande: Först har en utomstående konsultfirma tagits in. Denna har ”konstaterat” att bemanningen är ”relativt hög” inom vissa personalkategorier jämfört med på liknande sjukhus. Kostanderna ska därför minskas på flera områden. 235 miljoner kronor eller tio procent av kostanderna ska kapas bort. För att göra detta ska bland annat 20-25 procent av personalkostnaderna sparas in.

På beslutet har ett drama följt då den tidigare chefen för Länsjukhuset Margaretha Rödén fick sparken, efter att ha velat inkludera personalen mer i nedskärningarna. Med sig drog hon också landstingsdirektören Sara Ekström som vägrat att säga upp Rödén. Som chef för sjukhuset tillsattes i stället Sigbjörn Olofsson, sedan tidigare känd för att ha gjort stora nedskärningar på Örnsköldsviks sjukhus.

”Det måste gå fortare”

Som förklaring till varför landstingsstyrelsen ger Sigbjörn Olofsson jobbet säger Benny Eriksson (S), vice ordförande i landstingsstyrelsen till Sundsvalls Tidning:
– Vi känner att det måste gå fortare. Det rinner ut drygt tolv miljoner kronor i månaden.

Från fackets håll är tonerna uppgivna över beslutet och förfarandet. När Vårdfackets ordförande träffade Sigbjörn Olofsson på dennes första arbetsdag förra torsdagen var han knäpptyst om vad som var i antågande. Facket fick dagen efter informationen genom media.
– Det var en nyhet då jag läste det i tidningen i morse. Jag vet snart inte om det finns ord för detta, sa Maria Bäckman,Vårdförbundets ordförande i Västernorrland till tidningen Vårdfacket i fredags.

Uppmaning till facket: ”se till att medlemmarna ser positivt på det som sker”

Stigbjörn Olofsson har därefter enligt samma tidningen uppmanat facket att se till att medlemmarna ser positivt på det som sker. Skamlöst, givetvis. Men kanske säger det i viss mån också något om hans syn på Vårdförbundet som en tandlös motpart. Eller var det bara ett uttryck för arrogansen hos en slaktare.

I Sundsvall ordnas nu på lördag en protest mot nedskärningarna genom nätverket Rädda vården. Per Johansson, en av initiativtagarna, säger till tidningen Vårdfacket att inga politiker kommer att få tala på manifestationen.
– Det blir tal av personal ”från golvet” och kanske från representanter för några patientföreningar. Men inga politiker. Visserligen ska det bli minus 20 grader i Sundsvall men det är bara att klä på sig!

Förbundet Arbetarsolidaritet önskar berörda arbetare, samt Härnösands- och sundsvallsborna framgång i kampen. Stå på er, det räcker med nedskärningar i vården!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *