Kommunen delade ut hot som julgåva

Du får välja på att gå ner till en 75-procentig tjänst eller också har du bara att säga upp dig. Detta var beskedet till de anställda på ett äldreboende i Uddevalla två dagar före julafton.

På många håll i landet delade arbetsköparna ut julklappar av sällan skådat slag. I Uddevalla handlade det om rena hot från kommunen mot de anställda vid ett äldreboende. Som anställd menade kommunen att du fick välja på att säga upp dig eller gå ned i tid.

Efter att ha prata med en facklig representant på Kommunal tackade de anställda ja till fortsatt anställning, men tillägget att inte gå ner i tid.

Svaret fick arbetskollegorna på äldreboendet den 28 december, i form av beskedet att de alla var varslade. De anställda kände sig då så hotade inför risken att stå utan försörjning, att de gick med på att gå ned i tjänstgöringsgrad.

Uddevalla kommun ville skapa sig en flexibel bemanning. De anställda har under det senaste året fått möjlighet att arbeta heltid. 75 procent enligt ett fast schema, resten av tiden skulle skrapas ihop som vikarie vid andras frånvaro. Den som inte fått ihop timmar motsvarade 100 procent skulle då som straff tvingas betala tillbaka delar av årslönen till kommunen.

Föga förvånande lägger Uddevalla kommun över skulden på arbetarna och facket. Jan-Erik Samuelsson, avdelningschefen för äldreomsorgen i kommunen, menar att oenigheten med de anställda och facket är den bidragande orsaken till att man valde att omvandla samtliga tjänster till maximalt 75 procent.

– Ska man ha heltid underlättar det betydligt om man kan jobba flexibelt, och med flytande arbetstider. Men det går inte facket med på, säger Jan-Erik Samuelsson till tidningen Bohuslänningen.

Frågan är om denne Jan-Erik Samuelsson, skulle gå med på att arbeta 75 procent enligt ett fast schema och sedan tvingas hoppa in vid andra kommunpampars frånvaro för att få ihop timmar till 100 procent. En sak är i varje fall klar och det är att Jan-Erik Samuelsson och hans anhang av pampar, borde som straff för sitt tilltag tvingas betala tillbaka delar av sin årslön.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *