A-kassor höjer avgiften ytterligare

2006 höjde samtliga a-kassor markant sina medlemsavgifter på grund av den sittande regeringens nya ”arbetslinje”. Nu är det dags igen, från den 1 januari kommer avgiften att höjas ytterligare för fyra arbetslöshetskassor.

Redan 1 maj 2009 började vissa a-kassor, som IF Metalls, att höja sin avgift med hänvisning till den kapitalistiska krisen. Och nu är det dags igen; IF Metall kommer att höja den så kallade grundavgiften, vilket drabbar dem som ej är med i facket men som är anslutna till dess a-kassa. Detta är en målgrupp som har ökat markant sedan de facklig avgifterna höjdes. Även Unionen och Elektrikernas a-kassor är höjda från och med den 1 januari.

Skälet till höjningarna är den ökade arbetslösheten och regeringens införande av skatt på a-kasseavgiften. De flesta a-kassor har redan idag markanta utgifter då varje enskild arbetslös skall beskattas från a-kassan med 300 kronor till staten, vilket driver upp avgifterna.

Risken är stor att även andra a-kassor kommer att tvingas höja sina avgifter framöver, med utträden som konsekvens. Sedan 2006 då de nya reglerna trädde i kraft har cirka en halv miljon lämnat a-kassan och facket, och det finns stor risk att detta under 2010 kommer vara en tendens som kommer stärkas i takt med att a-kassorna successivt tvingas höja sin avgifter.

Stellan

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *