Upprorsstämning på Akademiska sjukhuset

Det mullrar i korridorerna på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Sjuksköterskor och undersköterskor riskerar att få en lönesänkning på 3000 kr eller mer.

Sjukhusledningen har börjat genomförandet av sin plan på att säga upp samtliga arbetstidsmodeller. Det innebär att ob-tillägget minskar för sjuksköterskor och undersköterskor och allra värst drabbade är de som arbetar på kirurgdivisionen. Det handlar i många fall om lönesänkningar för arbetarna på 3 000 kronor i månaden eller vissa fall ännu mer.

Sjuksköterskor och undersköterskor är som bekant personal som redan är underbetald och har en mycket dålig löneutveckling, likt andra som arbetar inom vård och omsorg. I detta fall drabbar lönesänkningen endast sjuksköterskor och undersköterskor och inte administration, läkare eller sjukhusets ledning. Detta är visserligen föga förvånande, men ändå mycket upprörande och diskriminerande. Sjukhusledningen anser sig kunna trampa på de som står längst ned i hierarkin. Dessutom har kirurgdivisionschefen mage att i samband med dessa beslut, skickat mejl till all personal där de uppmanas att arbeta ”hårdare och dra sitt strå till stacken” för att klara vårdgarantin.
– Det råder upprorsstämning och ett antal fackmöten har hållits, för att försöka få arbetsgivarna att ändra sig, säger Agneta Wiberg, ordförande i Vårdförbundet Uppsala, till tidningen Vårdfacket.

Redan för omkring två år sedan bestämde sjukhusledningen att successivt börja säga upp samtliga arbetstidsmodeller på Akademiska sjukhuset, men det är först nu som konsekvenserna börjar bli uppenbara. Drivs detta beslut igenom till fullo, slår det hårt mot en personal som redan nu är tungt belastade av förslag om kostnadseffektivitet, låg bemanning och överbeläggning. Det är dags att sätta ned foten och säga i från.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *