Delseger för Lagena-arbetarna – stämningen i AD dras tillbaka

I tisdags kom beskedet att Lagena drar tillbaka stämningen i Arbetsdomstolen mot sin personal.
Beskedet är en delseger och visar tydligt att arbetsköparna har svårt att stå emot stridbara arbetare och en starkt engagerad opinion.

”Vi tror att detta kommer bli en viktig och positiv signal till alla medarbetare om att vi från företagets sida verkligen vill ha en nystart”, säger Lagenas vd Per Öhagen till tidningen Handelsnytt.

Handelsklubbens ordförande Oscar Andrén menar dock att framtiden får utvisa om det blir någon nystart, och påpekar att bemanningsföretagen finns kvar på arbetsplatsen.

I stämningen till Arbetsdomstolen hade Lagena yrkat på ett skadestånd på 3 000 kronor var för 73 av de arbetare som deltog i den vilda strejken på lagret i Jordbro i början av juni, samt 5 000 kronor för tre personer som tidigare suttit i fackklubbsstyreslen och setts som drivande i strejken.

Trots att beskedet i tisdags bara kan ses som en delseger är lärdomen viktig: Genom arbetsplatskamp kan frågor om anställningsskydd och kapitalets funktionssätt effektivt föras upp på dagordningen. Dessutom: Arbetsköparna går att pressa, och det ligger ofta inte heller i deras intresse att dra sin egna personal inför domstol. För det är knappast något som gör en arbetsplats lugnare i framtiden. Ytterst är det arbetarna, vi som sköter produktionen, som har makten. Vi ser fram emot att fler arbetare följer lagerarbetarna på Lagenas exempel.

På torsdag 29 oktober har Arbetare på Lagena och Lagena-arbetarnas vänner utlyst en samling för anställningstrygghet mot bemanningsföretag</a >, vid (S)-kongressen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *