Lagena-arbetarna tilldelades priset “Arbetare Till Arbetare 2009”

I lördags utdelades för första gången den nystartade Stridsfondens pris ”Arbetare till Arbetare”. Prissumman på 5 000 kronor överlämnades till Lagena-arbetarna i samband med ett öppet möte om arbetsplatskamp.

Konflikten på Lagena i Jordbro har fått rikstäckande uppmärksamhet. Det var i mitten på juni i år som arbetarna på lagret slog nävarna i bordet och gick ut i vild strejk för att rädda sina jobb. Arbetsköparen hade dessförinnan vid flera tillfällen varslat personal och hyrt in bemanningsföretag för att utföra samma arbetsuppgifter. Resultatet av Lagena-arbetarnas kamp blev bland annat en stämning i Arbetsdomstolen och skadeståndskrav.

– Stridsfonden är nystartad och vi har ännu inte samlat ihop några stora mängder pengar. I framtiden hoppas vi på betydligt större summor. Men en enig kongress beslutade att ge första upplagan av priset ”Arbetare till Arbetare” och 5 000 kronor till Lagena-kollektivet, säger Förbundet Arbetarsolidaritets ordförande Micke Fritz.

Priset ”Arbetare till arbetare” och Stridsfonden är instiftade av Förbundet Arbetarsolidaritet för att stödja kämpande arbetare ekonomiskt i samband med vilda strejker och annan utomfacklig arbetsplatskamp. Fonden ska också kunna ge stöd till arbetare indragna i specifika konflikter, även om de har den lokala fackklubben i ryggen.

Jessica Moya från Lagena-arbetarna mottog priset efter att ha hållit ett föredrag om erfarenheterna på arbetsplatsen.

– Tack så mycket! Stöd behövs i alla former. Det här och allt annat stöd vi fått från alla som hjälpt till, stöttat, spritt information och visat intresse för oss, betyder mycket. Så å alla Lagenaarbetares vägnar; tack så mycket och kampen fortsätter!

Efter den korta pris-ceremonin fortsatte mötet med frågor och samtal om arbetsplatskamp. Utöver Jessica Moyas föredrag, hölls även ett föredrag av Frances Tuuloskorpi som talade om att kämpa på jobbet, och om vad som händer om man INTE gör det, bland annat utifrån sina erfarenheter på Stockholmsbagaren. Ett drygt 30-tal personer närvarade på mötet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *