Ikea skär ner, trots rekordvinst

Ingvar Kamprad är Sveriges guldklimp och beskrivs i media som en snäll entreprenör, som är Förebilden med stort F. Detta till trots skär nu Ikea ner, samtidigt som man slår nya rekord i försäljningen.

Ikea har dragit ner personalstyrkan med 5000 arbetare, varav 420 är ifrån Sverige. Prognosen på bokslutet för i år, som är den 31 augusti, räknas bli uppemot 21,5 miljarder euro (drygt 237 miljarder kronor), exklusive valutaeffekter. I fjol ökade intäkterna med 21,2 miljarder euro (nära 234 miljarder kronor), men det var inklusive valutaeffekter.

Företagen går med vinst, samtidigt som arbetare skickas ut från sin trygghet med en fast inkomst. Kapitalisten Ingvar Kamprad får en tjock plånbok, medan flera tusentals arbetare världen över får en framtid kantad av osäkerhet framför sig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *