På plats på Lagena

Under torsdagen besökte delar av Arbetarsolidaritet de strejkande kamraterna på Lagena.

Väl på plats fick man nästan omgående se hur arbetare från olika yrkesområden solidariserar med lagerarbetarnas kamp, en taxi levererade tårta och fika och strax därefter kom en lokal pizzeria och levererade lunch. Kämparglöden var hög, trots det dåliga vädret och att man var omgiven av flertalet poliser som var beredda att hindra aktiviteter av de slag som skett tidigare under veckan.

Klockan två skulle beslut från Arbetsdomstolen komma. Företaget har stämt arbetarna och hotat med individuella böter på tre tusen kronor förutom för Patrik Olofsson, Jessica Moya och Mattias Kvickström som företaget anser varit drivande och därför krävs på fem tusen. En dom från AD skulle komma att förändra det juridiska läget för dem som fortsätter att strejka och den fortsatta kampen. Man valde därför att föregå beslutet genom att låta meddela att strejken skulle upphöra klockan elva ikväll. På detta sätt skulle ingen kunna tvingas jobba det sista passet innan midsommar och istället skulle man återkomma som ett kollektiv på måndagen.

Besluten fattades på plats av arbetarna själva och man planerade även för hur man skulle agera mot de förväntade försöken från chefen att ta reda på vem som varit drivande och tagit initiativ.
I slutändan var de strejkande nöjda med att ha uppnått flera av sina mål med att belysa konflikten och försöken att ersätta fast anställda med personal från bemanningsföretag. Dessutom lämnades fritt för hur den fortsatta kampen för att stoppa de illegitima varslen skulle fortgå.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *