Protester utanför Systembolagets huvudkontor

Den 28 maj hade det kämpande arbetarkollektivet på Systembolagets dotterbolag Lagena, som vi tidigare rapporterat om, anordnat en demonstration utanför Systembolagets huvudkontor i centrala Stockholm.

Vi lyckades få tag i Thomas från Jordbro, där Lagena har sin arbetsplats, som deltog vid dagens demonstration mot Systembolagets huvudkontor. Han säger att de flesta kom från Lagena, men det dök även upp arbetare ifrån andra arbetsplatser som ville visa sin solidaritet med de kämpande. Thomas berättar vidare om en stark positiv kampanda hos de anställda på Lagena, – Folk är jävligt sura. Det är som man säger, drabbar det en så drabbar det alla.

Han kommenterar konflikten med att – Konflikten är högst personlig då flera vänner och även min egna familj drabbats, så det påverkar ju även mig. Flera av mina vänner jobbade där samtidigt som mig, men jag slutade för att jag skulle studera på Komvux, medan dom hade gjort klart sina studier och lyckades få jobba vidare, och dom står ju längst bak i turordningen och är därför de som sparkas allra först. Inom familjen är det inte något varsel ännu, men oron finns ju där redan nu.

Enligt Patrik Olofsson, lokal klubbordförande på Lagena, så vill man likna konflikten med en utpressningssituation från ledningen. Olofsson kommenterar i Realtid.se – De tar 33 personer som ”gisslan”, och sedan är man beredd att släppa dem om man får det rätta priset. Och priset är ju då att vi försämrar våra anställningsvillkor. På frågan om hur långt arbetarkollektivet är beredda på att gå i sin kamp svarar Olofsson – Ja, medlemmarna är redo att gå hur långt som helst. Men om företaget driver det här så hårt, och inte vill förhandla om en lösning – då lägger vi ner fackklubben. Då är den delen överspelad. Då är det enda som återstår en rak konfrontation mellan personalen och företaget.

Ingen från Systembolaget ville komma ut och diskutera frågan med de anställda som protesterade.

Du kan följa lagerarbetarnas kamp på deras egna blogg: http://lagerarbetare.wordpress.com/

Läs artikel i Realtid

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *