Strejkvarsel mot klädbutik i Malmö

Handels varslar om strejk på klädbutiken Noa Noa i Malmö och om företaget inte tecknar kollektivavtal lägger samtliga fackanslutna ned sitt arbete den 23 april. 

Målet med stridsåtgärder i Malmö är att driva igenom ett kollektivavtal i alla kedjans svenska butiker. Konflikten handlar i första hand om trygghet för de anställda. Det skall inte vara så att man behöver förhandla ensam om sina villkor. Utan avtal är till exempel löneökningar upp till arbetsgivarens godtycke, säger Magnus Möller, ansvarig ombudsman på Handels i Malmö.

Lönerna för butikspersonalen på Noa Noa ligger i dag på kollektivavtalets nivåer, men de som har månadslön får enligt Handels välja mellan fem veckors semester och ob-ersättning eller sex veckors semester och inte ob. Detta val är något som kollektivavtalet inte tillåter eftersom man anser att ob ger bäst utdelning.

De anställda har i dag ett försäkringspaket, men facket bedömer att det kommer bli bättre med ett kollektivavtal. Personalen har enligt Handels inte omställningsförsäkring vid arbetslöshet, och de deltidsanställda omfattas inte av pensionsförsäkringen.

Noa Noas personalchef Michael Petersen svarar att företaget inte vill teckna kollektivavtal eftersom villkoren för de anställda är tillräckligt bra som de är. Noa Noa har försökt tysta de anställda genom att gå ut och uppmana dem om att inte prata med media, enligt Handels.

Strejkvarslet gäller till att börja med bara Malmöbutiken, men ett kollektivavtal skulle komma att gälla på alla butiker i Sverige. Noa Noa har elva butiker i Sverige, borträknat franchisebutikerna vilka inte kommer att omfattas av ett eventuellt kollektivavtal mellan Handels och Noa Noa. Arbetarsolidaritet spår att detta varken är första eller sista gången som arbetsköpare, som vägrar teckna kollektivavtal tvingas ned på knä.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *