Hamnarbetarförbundet tillåts inte representera sina medlemmar

Hamnarbetarförbundet i Göteborg varslar om strejk från den 20 april, då förbundet, som företräder drygt 80 procent av hamnarbetarna i Göteborgs hamn, förvägras att företräda sina uppsägningshotade medlemmar.

I februari månad varslades 130 kollektivanställda om övertalighet och eventuella uppsägningar av Göteborgs hamn. Arbetsköparna har sedan dess endast förhandlat med LO-anslutna Svenska Transportarbetareförbundet som endast representerar en liten del av hamnarbetarna. Hamnarbetarförbundets som organiserar det absoluta flertalet, har alltså utestängts från förhandlingarna om avgörande frågor gällande övertalighet, schemaomläggningar, utbildningslösningar och avtalspensioner.
Förbundet har alltid tillåtits förhandla med företaget sedan de bildades 1972.
Visserligen har arbetsgivaren hela tiden tecknat avtal med minoritetsorganisationen Transport och inte med det mer stridbara Hamnarbetarförbundet.

Fortsätter arbetsköparna sin förhandlingsvägran så träder strejken i kraft den 20 april och pågår i fem dagar. I ett första skede kommer 130 av de äldsta, fastanställda att lägga ned arbetet. Blir det ingen förändring kommer sedan olika åldersgrupper att avlösa varandra.
Skulle strejken inte ge avsedd effekt räknar Lasse Ladestam, huvudskyddsombud för Hamnarbetarförbundets avdelning 4, med stöd från Hamnarbetarförbundet centralt.
Händer inget kommer andra hamnar att hjälpa till.
Som vi brukar säga, arbetarsolidaritet sätter arbetsköparna på plats!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *