Strejkvarsel avblåst

Den varslade stridsåtgärden inom byggsektorn är avblåst. Detta efter att parterna under lördagen kommit överens om ett avtal som löper till sista mars 2010.

Byggnads och Sveriges Byggindustrier, gräver för tillfället ned stridsyxan, men tydliga motsättningar kvarstår.
Bo Antoni, VD i Sveriges Byggindustrier, konstaterar att de inte hade något annat val i nuvarande situation än att acceptera de krav Byggnads fört fram. Det avtal som nu undertecknats innehåller stora kostnadshöjningar för Sveriges Byggindustrier men, i en tid med mycket svåra ekonomiska problem, måste någon av oss ta samhällsansvar och undanröja strejkhotet.
Bo Antoni, försöker framstå som en ansvarstagande martyr, som offrar sig och sina hejdukar i arbetsköparorganisationen, för samhällets bästa.

En sak är vi i Förbundet Arbetarsolidaritet på det klara med; arbetsköpare tar aldrig ansvar för några andra än sig själva.

Byggnads ordförande Hans Tilly, är väldigt nöjd med denna uppgörelse, som enligt honom innehåller ett antal förbättringar för förbundets medlemmar. Förbättringar för medlemmarna är naturligtvis alltid önskvärt. Men det är med oro som vi inom Förbundet Arbetarsolidaritet läser att avtalet även innehåller en gemensam samsyn med arbetsköparna om att utveckla ett nytt byggavtal inför framtiden. Det skall ske via en arbetsgrupp, som ska undersöka förutsättningarna för att skapa ett nytt Byggavtal där enkelhet, tydlighet och dagens och framtidens behov av kollektivavtalsregleringar ska beaktas. Detta öppnar upp för ett kommande avtal i samförstånd, där eftergifter och urholkningar tvingar arbetarkollektivet till reträtt. Nu är det upp till byggnads medlemmar att göra klart för sina ombud att något sådant aldrig kommer att accepteras.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *